Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Piráti chtějí otočit kormidlem, aby komunální politika v Budějcích konečně nabrala jiný směr

Pilíře programu a také ty, kteří povedou kandidátku do podzimních komunálních voleb, představili dnes, v pondělí 16. července, českobudějovičtí Piráti. Lídrem je lékař Lukáš Mareš.

Osmičlenné čelo kandidátky českobudějovických Pirátů tvoří tři ženy a pět mužů. Kromě lékaře Lukáše Mareše je mezi nimi právník, novinářka Kateřina Hůlková, softwarový inženýr Jaroslav Hansal, ředitelka školy Adéla Kučerová, programátoři Josef Špak a Jan Hošek, nebo vychovatelka Zuzana Kudláčková.

Do voleb jdou Piráti s podporou Zelených a nestraníků. Jejich společným programem se prolíná otevřenost města a zapojování občanů do rozhodování o věcech veřejných. Toho chtějí dosáhnout pomocí místních konzultací a referend a také pomocí zavedení participativního rozpočtu.

Město má být transparentní, to znamená automaticky poskytovat všechny informace občanům a zajistit skutečně průhledné hospodaření městských firem. Do jejich vedení nesmí být vybíráni lidé na základě svých nadstandardních vztahů či rodinných konstelací, ale na základě odborného přehledu,“ uvedl lídr kandidátky, lékař radiolog českobudějovické nemocnice Lukáš Mareš. „Pirátská strana chce otočit kormidlem, aby se komunální politika konečně vydala jiným směrem,“ dodal.

Jihočeskou metropoli chtějí Piráti proměnit v chytré město prostřednictvím kvalitních technologií, ze kterých bude profitovat město, podnikatelé i obyvatelé. Vyhnou se ale plýtvání peněz na předražené digitální „hračky”, jako jsou například chytré lavičky. Technologie obyvatelům umožní vyřizovat si své věci s úředníky převážně z domova namísto trávení času ve frontách na přepážkách. 

Piráti jsou pro zřízení samosprávných městských částí, čtvrtí, namísto centralizovaného řízení. „V delším časovém horizontu se zamýšlíme i nad konceptem Velkých Budějovic, to znamená rozšíření Budějovic o okolní obce. Budějovice jsou krajské město s nejmenší rozlohou v republice. To omezuje udržitelný rozvoj města i celé aglomerace. Připojené obce si budou moci ponechat místní zastupitelstvo a větší část ze zvýšených příjmů dle rozpočtového určení daní,“ upřesnil jeden z bodů programu Pirátů Jaroslav Hansal.

Zkvalitnění služeb města plánují Piráti pro všechny generace včetně mladých rodin. „Chceme upustit od zatuchlého školství. Základní a mateřské školy, které město zřizuje, mají dostávat pravidelnou podporu ve formě vzdělávání jejich ředitelek a ředitelů o inovativních přístupech a také ve formě finanční podpory, například na posílení pedagogických týmů tak, aby školky zvládly kvalitně pečovat i o dvouleté děti. Chceme zrušit spádovost škol a školek, to považujeme za nesmyslné,“ řekla další z čela kandidátky Kateřina Hůlková.

Štítky politika, komunální volby, kandidátka, program, Piráti, Česká pirátská strana, České Budějovice, Lukáš Mareš, lékař, Jan Hošek, Josef Špak, Zuzana Kudláčková, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti chtějí otočit kormidlem, aby komunální politika v Budějcích konečně nabrala jiný směr  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.