Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za seniory v karanténě přijela volební komise. Hlasy odevzdal i personál

Ochranné obleky, rukavice, respirátory a štíty. Tím vším se musela vybavit volební komise, která dnes ráno navštívila Odlehčovací službu českobudějovického Domova pro seniory Máj. Klienti i personál tam odevzdali své hlasy za speciálních opatření kvůli nařízené karanténě.

Volební komise přijíždí k zařízení v Tylově ulici po osmé hodině ráno. Celkem tři lidé si nasazují ochranné obleky a další pomůcky a s urnou a volebními lístky vzápětí vyráží za seniory. V odlehčovací službě se totiž objevil jeden potvrzený případ onemocnění covid-19, což klientům i personálu znemožnilo se standardně účastnit voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. 

Po přibližně půl hodině je hotovo. „Původně klienti moc velký zájem neměli. Když zjistili, že za nimi komise přijede, tak někteří názor změnili,“ usmívá se vzápětí staniční sestra Pavlína Nováková.

Všichni tři členové volební komise na sobě měli ochranný oblek, rukavice, respirátor a štít.

Jelikož karanténa platí i pro personál, mohli dnes volit i zaměstnanci odlehčovací služby, která je jednou z poboček českobudějovického Domova pro seniory Máj. Zařízení je v karanténě od 1. září. V zařízení v Tylově ulici je nyní celkem 16 klientů, kapacita je 24. 

Hlas odevzadlo sedm voličů

„Bylo to všechno celkem rychlé. V jedné místnosti jsme měli prostor pro úpravu hlasovacích lístků, kam jsme klienty dovedli. Přiravili si obálku s lístkem a poté volební komise přinesla schránku. Provoz jsme nijak speciálně upravovat nemuseli,“ popisuje Nováková. 

O kousek dál si členové volební komise sundavají ochranné pomůcky, které opatrně umisťují do pytle. „Všechno bylo bez problémů. Byl to celkem běžný proces, jediný rozdíl byl v těch hygienických opatřeních. Dostali jsme pokyny od ministerstva vnitra a hygieny. Nakonec volili tři klienti a čtyři členové personálu,“ dodává předseda komise František Malý

Jihočeši v izolaci mohou volit poslance i z domova. Schránku jim přivezou

Lidé v karanténě či izolaci kvůli covidu-19 mají možnost volit poslance, i přestože nemohli přijet na takzvaná drive-in volební místa. Ještě zítra mají příležitost se přihlásit krajskému úřadu, díky čemuž mohou dát hlas přímo z domova. Volby do...

Ten bude při volbách, které se konají 8. a 9. října, objíždět i další Jihočechy. Krajský úřad totiž nabízí lidem v izolaci či karanténě odevzdat hlas, musí se ale nejdéle do dnešní 20. hodiny přihlásit na lince 386 720 156.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky české budějovice, senior, volby, hlasy, volební komise, karanténa, oblečení, Poslanecká sněmovna ČR, František Malý, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za seniory v karanténě přijela volební komise. Hlasy odevzdal i personál  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.