Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Začíná druhý volební den. Lidé dnes zvolí nové poslance

Úderem osmé hodiny se dnes znovu otevřely volební místnosti. V Česku začíná druhý volební den, na jehož konci budeme znát nové poslance. Na výběr je z více než pěti tisíc kandidátů napříč celou Českou republikou, které nominovalo přes dvě desítky stran a hnutí.

VOLBY 2021: První volební den je u konce. Většina lídrů má odvoleno

První den voleb do Poslanecké sněmovny je u konce. O 200 poslaneckých křesel letos usiluje 5242 kandidátů, které nominovalo 22 volebních uskupení. V prvních hodinách po otevření volebních místností hlásí okrsky účast mezi 20 až 45 procenty. Účast...

Po včerejším dni se dnes ráno znovu otevřely volební místnosti. Svůj hlas mohou do urny lidé vhodit až do 14 hodin, poté se volební místnosti zavřou a jednotlivé komise se pustí do sčítání.

Na jeho konci bychom měli znát jména kandidátů, kteří usednou do dvou set poslaneckých křesel. Za hlavního adepta na vítěze voleb je považováno hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety není jisté, že očekávané vítězství dokáže zúročit sestavením většinové vlády. Prezident Zeman už předem slíbil, že šanci sestavit vládní kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. Bude ho moci pověřit opakovaně, třetí nominaci předkládá předseda Sněmovny. Koalice Spolu a Pirátů se Starosty proto budou spoléhat přinejmenším na to, že se jim podaří získat ve Sněmovně většinu.

Podobná účast jako v roce 2017

K volbám mohlo letos dorazit zhruba osm milionů voličů. Účast se během pátku pohybovala mezi 25 a 40 procenty, což zhruba odpovídá účasti v posledních sněmovních volbách v roce 2017. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran.

Výsledky voleb budeme znát v sobotu večer. Při posledních volbách se podařilo v prvním okrsku sečíst hlasy 22 minut po uzavření volebních místností. Hlasy ze všech volebních okrsků byly sečteny po 21. hodině.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, volby 2021, poslanecká sněmovna, Česko, volební místnost, Miloš Zeman, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Začíná druhý volební den. Lidé dnes zvolí nové poslance  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.