Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záleží mi na budoucnosti mých spoluobčanů, říká jihočeská volička z Berlína

Šestadvacetiletá Tereza Novotná pochází z Prachatic, letos se ale její volební lístek počítá do Ústeckého kraje. Právě tam totiž míří hlasy těch, kteří se účastní voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v zahraničí. Jihočeška odevzdala obálku na ambasádě v Berlíně.

Vyřídit si vše potřebné podle Terezy Novotné nebylo nijak složité. „Zažádala jsem si o voličský průkaz na městském úřadě, kde mám trvalé bydliště.
 Nebylo to nijak náročné, pokud to člověk nenechá na poslední chvíli, tak to není problém. Já jsem zašla na úřad osobně v první polovině srpna, když jsem byla u rodičů,“ vypráví. 

V Německu žije, protože tam nyní dokončuje magisterské studium. Svůj hlas proto odevzdala na ambasádě v Berlíně. „Ten průběh byl naprosto standardní, jako kdybych volila v jakékoliv jiné volební místnosti v ČR,“ usmívá se. 

O volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byl v Berlíně poměrně velký zájem. Při první hodině od otevření místnosti tam dorazily desítky lidí. 

„Nevolím jen pro svou budoucnost“

Tereza Novotná neuvažovala nad tím, že by k volbám nešla. „Je to unikátní příležitost, jak vyjádřit svůj názor na to, kam by měla naše země v budoucnu směřovat. Kdo volit nechodí nikdy sice může být na politiky naštvaný nebo naštvaná, ale na druhou stranu nedělá ani nic pro to, aby se v naší zemi něco změnilo. Osobně volím nejen pro budoucnost svou a pro budoucnost mladých lidí, jako jsem já, ale záleží mi i na seniorech, dětech, maminkách samoživitelkách a tatíncích samoživitelích,“ uvažuje studentka.

Účast při volbách považuje za důležitou, i přestože dotyčný žije v zahraničí. „Mnoho lidí se domnívá, že ten, kdo žije v zahraničí a rozhodl se odejít, nemá co mluvit do české politiky. S tím nesouhlasím. Jsem Češka a chci na to být náležitě hrdá, v Čechách mám celou svou rodinu a záleží mi na tom, jak se budou mít. Záleží mi i na budoucnosti všech mých spoluobčanů, Česká republika je přece skvělá země a rozhodně nemá smysl na ni zanevřít,“ dodává Tereza Novotná na závěr. 

Ve zvláštních seznamech voličů, které vedou zastupitelské úřady, je přes 12 tisíc voličů. Další mohou volit na voličské průkazy, o které bylo nutné zažádat s předstihem. To udělalo celkem 2 418 občanů, což je o polovinu více než při posledních volbách. Nejvíce zapsaných voličů je na velvyslanectví v Londýně (1 137), Bruselu (864), Sydney (578), Bratislavě (556), Paříži (506)  New Yorku (414). V Česku mohou dnes lidé odevzdat svůj hlas do 14 hodin, pak se místnosti uzavřou a začne sčítání, které potrvá do večerních hodin. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Terezy Novotné

Štítky volby, poslanecká sněmovna, jihočeský kraj, hlasování, Berlín, Česko, Tereza Novotná, Poslanecká sněmovna ČR, Ústecký kraj, Prachatice, Německo, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záleží mi na budoucnosti mých spoluobčanů, říká jihočeská volička z Berlína  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.