Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Volby v Budějcích vyhrála ODS, na radnici bude poprvé SPD

, aktualizováno 25. září 2022, 0:37

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS. S necelými třiceti procenty hlasů si strana v zastupitelstvu zajistila 16 mandátů. Druhé skončilo ANO a za ním hnutí Občané pro Budějovice. Pětiprocentní hranici hlasů získali také Piráti a Společně pro Budějovice. Vůbec poprvé bude na radnici také hnutí SPD.

Všechny volební okrsky byly v Českých Budějovicích sečteny necelou půl hodinu po půlnoci. Vítězem voleb se stala ODS s 29,35 procenty hlasů. ANO, které vyhrálo v komunálních volbách v roce 2018, získalo 24,02 procenta hlasů. Třetí Občané pro Budějovice získali necelých 12 procent. Do zastupitelstva se dostali také Piráti s 6,89 procenty hlasů, SPD s 8,45 procenty hlasů a Společně pro Budějovice, což je uskupení KDU-ČSL a TOP 09, získalo 5,41 procenta hlasů.

ODS bude mít v zastupitelstvu 16 křesel, ANO 13. Občané pro Budějovice budou mít šest zastupitelů a čtvrtá SPD získala čtyři mandáty. Tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Stejný počet potom KDU-ČSL a TOP 09.

Kandidátka na primátorku za ODS Dagmar Škodová Parmová sleduje výsledky voleb.

S výsledkem voleb je velmi spokojená jednička ODS Dagmar Škodová Parmová„U nás panuje naprostá spokojenost. Tým pracoval do poslední chvíle, a když jsme skončili kontaktní kampaň, tak jsme, jak se říká, víc udělat nemohli. Teď sbíráme ty krásné výsledky,“ komentovala. Povolební jednání se podle ní rozjedou už dnes večer. Z nich budoucí primátorka rovnou vyloučila SPD. „Jednoznačně nebudeme jednat s SPD. Zbytek se uvidí," řekla.

ODS vyhrála v Českých Budějovicích po 16 letech. „Mám velkou radost z toho, že jsme dokázali ten úspěch zopakovat a že se nám podařilo opět vyhrát," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba.


Volební štáb ANO.

Výsledky voleb hodnotil kladně i dosavadní primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO). „Dosáhli jsme letos historicky nejlepšího výsledku, co se počtu hlasů a procent týče. Je vidět, že nějaké místo na té politické scéně máme a voliči ocenili, co jsme v minulosti udělali. Nicméně na vítězství to nestačilo,“ řekl. Dodal, že velkým překvapením je pro něj výsledek stran, které se pohybují kolem pěti procent. „Velká řada stran, u kterých jsem si myslel, že se bez problému dostanou, tak s tím asi budou mít velký problém, jestli se vůbec dostanou,“ okomentoval.

I podle něj se povolební jednání rozjedou ještě dnes večer. Možnými koaličními partnery budou podle Svobody pro ANO ale všechny strany, které se dostanou do zastupitelstva. „Nemáme přijaté žádné usnesení nebo rozhodnutí, že bychom z těch povolebních jednání kohokoliv vyloučili. Budeme jednat i s KSČM i SPD,“ dodal s tím, že „karty ale rozdává vítěz“.

Komunální volby jako celostátní politické referendum

Na třetím místě skončilo hnutí Občané pro Budějovice. Podle lídra Juraje Thomy vypadají komunální volby jako celostátní politické referendum. „Myslím si, že výsledek voleb ukázal, že i v komunálních volbách nehrála roli jakákoli komunální nebo místní témata. Volby byly o celostátním boji mezi ODS a ANO. Promítlo se to i do situace v Českých Budějovicích a tuto mojí tezi potvrzuje i fakt, že v budějckém zastupitelstvu usedne po dlouhých a dlouhých letech také SPD s osmi procenty hlasů, což není zanedbatelný výsledek,“ uvedl pro redakci Budějcké Drbny.

I tak je ale s výsledkem voleb spokojený. „Skončili jsme na třetím místě, což je skvělý výsledek, protože v normálních soubojích se třetí místo ještě oceňuje medailemi," dodal.

Lídrh hnutí Občané pro Budějovice Juraj Thoma.

Podle českobudějovických Pirátů volby ukazují, že se změní směřování krajského města. „Uvidíme, jak dopadnou koaliční vyjednávání. Podle toho, jak vypadá aktuálně budoucí složení zastupitelstva, ta vyjednávání nebudou jednoduchá,“ řekla lídryně Pirátu Zuzana Kudláčková. „Neudělal mi radost výsledek některých stran. Ten celostátní trend podpory extremistických stran je zjevný a dotklo se to i výsledků v Českých Budějovicích," dodala.

Úspěch SPD

Z úspěchu SPD byli překvapeni u sami kandidáti. „Hodnotíme to velmi pozitivně. Překvapilo nás to. Určitě tam bude vliv celorepublikové politiky, ale myslím, že jsme tady vykonali spoustu dobré práce a chceme ji pro lidi v Českých Budějovicích vykonávat dál,“ uvedla lídryně Monika Kroutilová. SPD je podle ní připravena na povolební vyjednávání. „Někteří už se proti nám vymezili, to nás nepřekvapilo, ale my se ničemu nevymezujeme a jsme připraveni na každé jednání,“ řekla redakci.

Pětiprocentní hranici překročilo také uskupení Společně pro Budějovice, které tvoří KDU-ČSL a TOP 09. „Čekali jsme o něco více hlasů, ale jsme rádi, že jsme v zastupitelstvu. Všechny výsledky koaličních vládních stran jsou ovlivněni celostátní situací, energetickou krizí a celkovou ekonomickou situací. U Starostů jsou dalším důvodem kauzy na celostátní úrovni. Určitě to není o dobré práci Viktora Vojtka nebo o Jiřím Fenclovi, který vedl kandidátku STANu teď,“ popsal lídr uskupení Tomáš Bouzek (TOP 09).

„Výsledek je pro nás velkým zklamáním,“ řekl lídr Starostů

Do českobudějovického zastupitelstva se nedostali komunisté a Starostové a Nezávislí. Pro lídra STAN Jiřího Fencla je výsledek velkým zklamáním. „Co bych vám na to řekl. Je to pro mě překvapení. Předpokládali jsme, že ty celostátní kauzy se tady tak neukážou. V minulém období jsme měli tři zastupitele a náměstka, který pracoval velmi dobře. Takže ten výsledek je pro nás smutný,“ komentoval.

Povolební vyjednávání se rozjela ještě před sečtením všech hlasů

Ještě před sečtením všech hlasů se v Českých Budějovicích rozjela povolební vyjednávání. Do volebního štábu ODS dorazili před devátou hodinou večer zástupci ANO. V případě, že by se obě strany domluvily na spolupráci, získají v zastupitelstvu 29 z 45 křesel. „Teoreticky stačí většinově výsledek ODS a ANO na nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, ale to mi připadá málo," řekl ale ČTK Jiří Svoboda (ANO).

Účast u komunálních voleb v Českých Budějovicích byla 39,23 procenta. 

Senátní volby

Voliči rozhodovali také o nových senátorech za českokrumlovský a táborský obvod. Z kandidátů v krumlovském obvodě se do druhého kola dostal Tomáš Jirsa (ODS), který získal necelých 37 procent hlasů. „Výsledek vnímám jako ocenění práce, kterou dělám jako senátor pro volební region. Toho, co činím, jak spolupracuji se starosty, se spolky. Vedu celou kampaň férově a nikdy jsem na žádného protikandidáta nezaútočil, ke všem jsem se choval férově. Před druhým kolem objedu celý senátní region, oslovím své podporovatele a požádám je, aby přišli k volbám. Jsem dohodnutý s Robertem Hunešem o vzájemné podpoře," řekl ČTK Jirsa.

V druhém kole se utká s prachatickým zastupitelem Miroslavem Lorencem (ANO). Výsledek voleb pro něj byl velmi překvapivý. „Vůbec jsem nečekal, že něco takového přijde, a rád to panu Jirsovi trošku zkomplikuji. Kampaň jsem měl dost šetrně postavenou, osobně bych rád celý obvod projel a znovu zaútočil," řekl ČTK Lorenc.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Tábor postoupil lékař Marek Slabý (TOP 09) a senátor Jaroslav Větrovský (Jihočeši 2012). Slabý získal 30 procent hlasů. „Velmi si vážím toho, že mi lidé dali takto velikou důvěru. Čeká mě velmi těžký soupeř, jehož vůbec nepodceňuju. Moc děkuji lidem, kteří mi hlas dali, a chtěli-li mě opravdu zvolit a chtějí-li mě mít v Senátu, tak bych je požádal, jestli by byli tak laskavi a přišli k volbám i za týden," uvedl ředitel jihočeské záchranné služby.

Větrovský získal 22,57 procenta hlasů. Druhé kolo senátní voleb se bude konat následující víkend 1. a 2. října. Voleb se zúčastnilo kolem 44 procent voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš, František Linduška

Štítky volby, České Budějovice, zastupitelstvo, kandidát, strana, politika, senát, ODS, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká pirátská strana, Občané pro Budějovice, TOP 09, výsledky voleb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Volby v Budějcích vyhrála ODS, na radnici bude poprvé SPD  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.