Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Karty rozdává vítěz. Uvidíme, s jakými budeme hrát, řekl k výsledku voleb dosavadní primátor

Posledních osm let zastával Jiří Svoboda (ANO) post primátora Českých Budějovic. Po sečtení více než devadesáti procent volebních hlasů je jasné, že ANO vítězství v Českých Budějovicích neobhájí. I přesto hodnotí Svoboda výsledek voleb jako velmi dobrý.

Dosáhli jsme letos historicky nejlepšího výsledku, co se počtu hlasů týče. Je vidět, že nějaké místo na té politické scéně máme a voliči ocenili, co jsme v minulosti udělali. Nicméně na vítězství to nestačilo, řekl krátce před sečtením všech volebních hlasů lídr ANO a dosavadní primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda, který poděkoval voličům a pogratuloval vítězi voleb. „Gratuluji samozřejmě vítězi, ale i všem, kteří se do zastupitelstva dostali bez ohledu na to, k jaké politické straně patří," řekl.

Už během odpoledne avizoval, že je ANO připraveno na povolební jednání se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostanou. „Nemáme přijaté žádné usnesení nebo rozhodnutí, že bychom z těch povolebních jednání kohokoliv vyloučili. Budeme jednat i s SPD,“ komentoval. Zároveň ale dodal, že průběh jednání bude určovat ODS. „Karty rozdává vítěz. Uvidíme, s jakými budeme hrát,“ řekl Svoboda.

Ještě před sečtením všech hlasů vyrazili zástupci ANO do volebního štábu ODS. V případě, že by se obě strany domluvily na spolupráci, v zastupitelstvu by získaly 29 z 45 křesel.

Věřil jsem, že se komunisté přes pětiprocentní hranici dostanou

Celkový výsledek voleb lídra ANO nepřekvapil. „Věřil jsem ale, že se komunisté přes tu pětiprocentní hranici dostanou. A stejně tak STAN, že se dostane. Piráti se svým výsledkem trochu zklamali, překvapilo samozřejmě SPD," hodnotil Svoboda.

ANO získalo ve volbách přes 24 procent hlasů. Více získala jen ODS, a to zhruba o 50 tisíc hlasů. Do zastupitelstva se dostalo také hnutí Občané pro Budějovice, SPD, Piráti a uskupení Společně pro Budějovice, které tvoří KDU-ČSL a TOP 09.

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS. S necelými třiceti procenty hlasů si strana v zastupitelstvu zajistila 16 mandátů. Druhé skončilo ANO a za ním hnutí Občané pro Budějovice. Pětiprocentní hranici hlasů získali také Piráti a...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto František Linhart

Štítky volby, volby 2022, komunální volby, výsledek, Jiří Svoboda, ANO 2011, primátor, výsledky voleb, České Budějovice, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Karty rozdává vítěz. Uvidíme, s jakými budeme hrát, řekl k výsledku voleb dosavadní primátor  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.