Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči včera zasahovali u devíti požárů lesa. Jde o extrémní číslo, říkají

Devět požárů v lese, z toho dva s druhým stupněm požárního poplachu. Taková je bilance včerejších zásahů jihočeských hasičů. Podle mluvčí Venduly Matějů jde o extrémní číslo. Hasiči vyjížděli například k Českému Rudolci, do Vitějovic, Výrova, Dačic, Horní Stropnice nebo do Branic. Nejkomplikovanější požáry likvidovali hasiči u Plané nad Lužnicí a u obce Smědeč.

Po poledni byl na tísňovou linku hasičů nahlášen požár lesa u Ktiše. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Prachatic a Křemže a dobrovolníci z Lhenic, Brlohu a Ktiše. „Po prozkoumání si velitel zásahu vyžádal další jednotky. Celkem tedy bylo na místě sedm hasičských jednotek, sedm cisteren a tři dopravní auta,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Hasičům se podařilo oheň zlikvidovat zhruba po třech hodinách. Na místě i tak zůstali místní dobrovolní hasiči, aby místo kontrolovali. „Požár nezpůsobil žádnou škodu a nikdo při něm nebyl zraněn,“ doplnila Matějů.

Druhý komplikovanější požár likvidovali hasiči v lese u Plané nad Lužnicí, kde museli nasadit devět cisteren a jedno dopravní auto. Krátce před půl pátou se podařilo požár lokalizovat, jeho úplná likvidace se hasičům podařila o hodinu a půl později. 

„Tak jako u předcházejícího požáru se všechny jednotky po likvidaci vrátily postupně na své základny a na místě požáru pro dohled zůstali pouze místní dobrovolní hasiči. Jestli požár způsobil nějakou škodu je aktuálně v šetření,“ řekla k požáru mluvčí.

V noci hořela chata v Kempu Radava

Ani v noci na pondělí si hasiči neodpočinuli. Po čtvrté hodině ráno vyjížděli profesionálové z Milevska a dobrovolníci z obcí Chrást, Kovářov a Lašovice k požáru chaty v Kempu Radava. „Když hasiči k požáru přijeli byl jednopatrový dřevěný srub včetně vedle stojícího karavanu celý v plamenech. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 4:55 hodin, o hodinu později velitel zásahu hlásil úplnou likvidaci,“ uvedla k dalšímu zásahu Vendula Matějů.

V době požáru v chatě naštěstí nikdo nebyl. Na místě by se měli dnes v dopoledních hodinách sejít vyšetřovatel hasičů spolu s policejními kriminalisty aby určili, proč začala chata hořet.

Foto hzsjk.cz

Štítky hasiči, požár, oheň, les, Kemp Radava, Planá nad Lužnicí, Dačice, Horní Stropnice, Český Rudolec, Vitějovice, Výrov, Branice, Smědeč

Hasiči včera zasahovali u devíti požárů lesa. Jde o extrémní číslo, říkají  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.