Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počasí děsí hasiče. Riziko požárů je jedno z nejvyšších v Evropě

Hasiči mají v těchto dnech plné ruce práce, což dokazuje i počet výjezdů, který je pětkrát vyšší něž loni touhle dobou. Na většině míst je zakázáno rozdělávání ohňů. Riziko požárů je momentálně jedno z nejvyšších v Evropě.

„Za minulý týden jsme měli asi 110 požárů, z toho zhruba 80 bylo v lesních porostech, při kterých nevznikne žádná nebo minimální škoda. Jde o extrémní číslo. Práci nám při požárech komplikuje i silný vítr,“ zhodnotila situaci tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Ne vždy se ale požáry obejdou bez vzniklé škody. Například včera plameny způsobily dvě stě tisícovou škodu. Ve Vlkově hořela hranice palivového dřeva. Požár se ale rychle šířil ke zděné chatě. „Prvotním úkolem hasičů bylo právě chatu před požárem uchránit. Po půlhodině hašení se podařilo postupující požár zastavit. Následovalo postupné rozebírání dřeva a dohašování. Požár byl úplně uhašený po dvou hodinách. Vyšetřovatel ve spolupráci s policisty a majitelem stanovil výši vzniklé škody na 220 tisíc korun,“ dodala Matějů.

ČTĚTE TAKÉHasiči včera zasahovali u devíti požárů lesa. Jde o extrémní číslo, říkají 

Podle České televize satelitní data ukazují, že střední Evropa trpí v těchto dnech kvůli suchu vysokým rizikem vzniku požárů. Česká republika patří vedle Polska k těm nejohroženějším částem kontinentu.

Výsledky dat pro tyto dny předvídají, že kvůli kombinaci dlouhodobého sucha a silného větru je riziko na našem území výjimečně vysoké.

Hasiči v těchto dnech, kdy je všechno suché, doporučují v přírodě a zejména v lesích nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. 

Foto hzsjck.cz

Štítky požár, hasiči, sucho, riziko, Evropa, Česká televize, Polsko, Česko, střední Evropa

Počasí děsí hasiče. Riziko požárů je jedno z nejvyšších v Evropě  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.