Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Trafostanice na jihu Čech zdobí malby. Nejnovější přibyla ve Vimperku

Na jedné straně je rys, na dalších dvou sova a ledňáček. Nenápadnou trafostanici ve Vimperku v parku naproti Základní škole T. G. Masaryka nově zdobí motivy zvířat ze Šumavy. Společnost E.ON pokračuje ve zkrášlování budov svých trafostanic. Jen na jihu Čech se jedná o osmou stavbu. Další přibydou v příštím roce.

Pomalované trafostanice na jihu Čech

Čtvrtek, 7. listopadu 2019, 12:45

Vimperk
České Budějovice

Jaká malba se vám líbí nejvíc? Hlasovat můžete v galerii.

Výběr témat pro malby na trafostanicích je různý. Někdy dostanou umělci volnou ruku, jindy mají konkrétní zadání, což byl právě případ Vimperku. „Vimperk je sídlem Národního parku Šumava a téma je volené hlavně podle toho. Náš záměr byl, aby děti z blízké školy viděly zvířata, která na Šumavě žijí. A aby dílo vypadalo hezky, což se povedlo. Ve stejném duchu je udělaný i park kolem a chtěli jsme, aby to do sebe zapadlo,“ vysvětluje Josef Kuneš ze společnosti E.ON Distribuce, která objekt spravuje.

Realizace se ujal jihočeský streetartový umělec DOBS, který už maloval trafostanici v Českých Budějovicích v ulici Vodní. „Sova byla v podstatě jasná už od začátku a rys je zajímavý fotogenicky. Uvažoval jsem nad orlem nebo roháčem, ale nakonec jsem vybral kvůli té áčkové střeše a odvětrávání, na které se nedá moc malovat, ledňáčka,“ vysvětluje výběr témat sám autor maleb. Ten byl nedávno v akci znovu. K obrazu želvy na stěně trafostanice v českobudějovické Vodní ulici přibyl z druhé strany ještě plejtvák.

(NE)OBYČEJNÍ: Kdybych mohl, oživil bych teplárenský komín, říká známý sprejer DOBS

Jeho malby zná v Budějcích snad každý. Je mu 34 let, ve volném čase sprejuje a dělá truhlařinu. Vystudoval umělecko – průmyslovou školu v Krumlově a kdyby mohl, posprejoval by teplárenský komín. DOBS je zkrátka Docela Obyčejný Budějcký Sprejer.

E.ON zahájil projekt street art v roce 2015. Vůbec první výmalby se dočkala trafostanice v Jihlavě. „Tenhle nápad vznikl při projektu E.ON Smart City, do kterého se zapojují obce a města na celém našem distribučním území. Trafostanice jsou všude kolem nás. Často jsou to však nevzhledné posprejované šedé kostky. Ohlas pilotního projektu byl tak veliký, že jsme se rozhodli pokračovat. Naším cílem je zapojení veřejnosti do aktivit ve městě, ve kterém žijí,“ dodává Zuzana Oujezdská ze společnosti E.ON. Autoři maleb jsou různí. Od škol a různých spolků po uznávané umělce. Každá malba je originálem s vlastním příběhem.

Aktuálně je pomalováno na pět desítek dalších zařízení, která distribuční společnost E.ON spravuje. Na jihu Čech se jako první dočkala před dvěma lety trafostanice v Písku. Úprav se ujali senioři během studia univerzity třetího věku. Poté přibyly dvě trafostanice v Táboře, tři v Českých Budějovicích, jedna v Lišově a naposledy letos v září ve Vimperku. Lokality, které se dočkají svých maleb v příštím roce, se zatím vybírají. Chybět by tentokrát neměla některá na Jindřichohradecku.

Autoři | Foto E.ON

Štítky trafostanice, street art, DOBS, malby, E.ON, Vimperk, Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, Šumava, České Budějovice, EG.D, Národní park Šumava

ANKETA: Trafostanice na jihu Čech zdobí malby. Nejnovější přibyla ve Vimperku  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.