Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeská zimní střediska mají půl metru sněhu, upravené jsou i běžecké tratě

Dobré sněhové podmínky nabízejí jihočeská zimní střediska. V kraji jsou upravené i desítky kilometrů stop pro běžkaře. V lipenském skiareálu se bude o víkendu lyžovat na téměř osmi kilometrech sjezdovek, na šumavském Zadově bude otevřený celý areál Kobyla včetně večerního lyžování.

V lipenském skiareálu leží asi 60 centimetrů sněhu. Otevřené jsou sjezdovky Jezerní, Dámská, Lipenská a Vyhlídka, od soboty přibudou Pánská a Lišáka Foxe. „Lyžovat se tak bude na téměř osmi kilometrech perfektně upravených sjezdových tratí,“ uvedla mluvčí skiareálu Lipno Olga Kneiflová. Od 14. ledna obnoví na Lipně i večerní lyžování, je v ceně celodenního skipasu. Na Lipně se o víkendu uskuteční i reality show pro amatérské lyžaře s ČT sport na vrchol.

Zadov nabídne na víkend celý areál Kobyla, kde je v průměru okolo 45 centimetrů převážně technického sněhu. „Využili jsme poslední mrazivé dny, abychom dosněžili sjezdovku u můstku, kterou bychom chtěli otevřít ještě před víkendem. Tím pádem by byl v provozu celý areál Kobyla,“ řekl za areál Petr Vondraš. Zadov také nabídne večerní lyžování. Kolem půl metru sněhu leží na sjezdovce v šumavském skiareálu Kvilda, jak vyplývá z informací na webu.

V areálech na jihu Čech díky ochlazení zasněžují. Fungují i ty menší

Stovky lyžařů o víkendu zamířily do lyžařských středisek na jihu Čech. Otevřené jsou i menší areály. Provozovatelé mohli díky ochlazení v posledních dnech sjezdovky zasněžovat, navíc padal i přírodní sníh.

Jako ideální popisuje podmínky ředitel skiareálu Hochficht na česko - rakouské hranici Gerald Paschinger. „Lepší to snad ani být nemůže. Na sjezdovkách leží čerstvý prašan, nad hlavou svítí horské slunce a v dálce je vidět panorama Alp. Celý areál je v provozu, jedou všechny lanovky a vleky a upraveno je všech 21 kilometrů sjezdovek včetně dvou dětských parků či zábavných vln s obřími vlnami,“ uvedl v tiskové zprávě Paschinger.

Na jihu Čech jsou připravené také stopy pro běžkaře. To platí například pro okolí Frymburka, Svatého Tomáše a Stožce. Lidé mohou využít areál Běžky Pasečná, který se nachází nedaleko Svatého Tomáše. Ideálním nástupním místem je areál penzionu Dobík Pasečná.

„Najdete tu pravidelně strojově udržované stopy na klasiku i bruslení a nechybí ani tréninková loučka pro děti a začátečníky. Z parkoviště u bistra Pasečná je možné se vydat přímo do stop, které vedou pod penzionem na tréninkovou louku. Milovníci náročnějšího terénu tam pojedou severně na Svatý Tomáš a ti, co se raději kochají, se vydají nejspíš na jih k rakouským hranicím a dál,“ uvedla Kamila Sušanková, která se o zdejší tratě stará. Plán jednotlivých okruhů s QR kódy je k dispozici například v nástupním místě v penzionu Dobík.

Stopy upravil rolba také na frymburských loukách v délce 18,9 kilometru. Nástup je na fotbalovém hřišti. „Naši rolbaři-kouzelníci využili nový sníh k tomu, aby utáhli podklad pro stopy na frymburských loukách. Stopy jsou sjízdné na starších lyžích - "kameňačkách", protože z nich vykukuje tráva a občasné krtince,“ dodal Martin Řezáč ze Ski klubu Frymburk s tím, že půjčovny běžek ve Frymburku mají otevřeno. Výborné podmínky pro běžkaře jsou podle Řezáče v rakouské části Šumavy. Na Schönebenu je upravených 68 kilometrů běžeckých tratí pro klasický styl i bruslení. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Turistický spolek Lipenska

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jihočeský, sjezdovka, běh na lyžích, večerní lyžování, Zadov, Vodní nádrž Lipno, Frymburk, Martin Řezáč, Česko, ČT sport, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská zimní střediska mají půl metru sněhu, upravené jsou i běžecké tratě  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.