Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nejintenzivnější bytová výstavba na jihu Čech je v Lipně nad Vltavou, ukazují data

V jižních Čechách se loni dostavělo 1725 bytů. Přes 70 procent z nich je v nových rodinných domech. Nejvíce bytů získalo kolaudaci v Českých Budějovicích. V přepočtu dokončených bytů na tisíc obyvatel zaznamenali statistici nejintenzivnější výstavbu v obci Lipno nad Vltavou, kde je tento ukazatel nejvyšší i za posledních pět let. V Lipně jde hlavně o rekreační bydlení.

Nejvíc bytů dokončili loni stavaři ve městě České Budějovice. Šlo o 290 bytů, což bylo necelých 17 procent všech těchto bytů v kraji. Druhou příčku obsadil Tábor s 86 byty, třetí Lipno nad Vltavou se 76 byty. Ani jeden byt naopak nevznikl v 308 obcích a městech na jihu Čech, k větším z nich patří Soběslav, Bechyně i Písek.

Intenzita bytové výstavby byla největší z celého kraje v obci Lipno nad Vltavou. „V této lokalitě se však spíše než o byty pro trvalé bydlení bude jednat o objekty využívané k rekreaci," uvedla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

V rodinných domech se loni na jihu Čech zkolaudovalo 1221 bytů, meziročně o tři procenta víc. Byty v nových bytových domech loni stavaři dokončili v osmi městech a obcích. Bylo to 445 bytů, což je proti předloňskému roku nárůst o necelou třetinu. Více než polovina z těchto bytů připadala na České Budějovice.

Podle statistiků je při hodnocení bytové výstavby vhodnější zaměřit se na delší časové období. Za posledních pět let, od roku 2017, přibylo v kraji 8587 bytů. Nejvíc dokončených bytů vykázalo město České Budějovice (1697), druhý v pořadí byl Tábor s 236 byty, třetí Lipno nad Vltavou, kde se za pět let dokončilo 185 bytů. „Zde se však zřejmě bude jednat spíše o takzvané druhé bydlení, tedy byty určené k rekreaci. Nejvyšší intenzitu bytové výstavby vykázaly obce v rekreačních oblastech, Lipno nad Vltavou a Kvilda," uvedla Votrubová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Brno

Štítky ČR, byty, Jihočeský kraj, Lipno nad Vltavou, stavba, Česko, České Budějovice, bydlení, Vodní nádrž Lipno, Český statistický úřad, Soběslav, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejintenzivnější bytová výstavba na jihu Čech je v Lipně nad Vltavou, ukazují data  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.