Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Sobota plná požárů. Hořely seníky, pole, kombajn i auta

Jihočeští hasiči mají poslední dny plné ruce práce. Zasahovali celkem u více než třech desítek požárů napříč celým krajem. Oheň zachvátil nejčastěji seníky a pole, na Písecku ale včera shořel také karavan a dva automobily. Na dnešek i následující dny nadále platí výstraha meteorologů.

Jihočeští hasiči se potýkají s velkým nárůstem počtu požárů, který je patrný zejména v posledních dvou dnech. Od pátku totiž zasahovali celkem u 36 požárů, z toho 32 bylo přírodního charakteru. Od začátku července vyjížděli k téměř sedmi desítkám událostí.

„Většina požárů vzniká v těchto dnech v přírodním prostředí. Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů v Jihočeském kraji vyjíždějí zejména k požárům na polích a v lesech, co je však neobvyklé, řešíme i vyšší počet vzplanutí stohů slámy a seníků,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Platí výstraha před požáry. Pozor na samovznícení seníků, varují hasiči

Kvůli vysokým teplotám a velmi suchému počasí vydali včera odpoledne meteorologové výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. Jihočeští hasiči jen za tento týden museli zasahovat u šesti událostí, při nichž došlo k samovolnému vznícení sena a slámy....

Jen za sobotu museli během celého dne zasahovat u 16 podobných událostí, oheň ale v jednom případě zachvátil také kombajn, karavan a dva automobily. „Například v Drhovli na Písecku jsme hasili dva hektary pole, celková škoda zde byla vyčíslena na 20 tisíc korun. V obci Boudy ve stejném okrese došlo ke vzplanutí kombajnu a pole s posečenou řepkou. Požár se v tomto případě rychle šířil do korun stromů a do lesa, hasiči ale dostali požár pod kontrolu a nyní probíhá dohašování. Zasažená plocha činí 28 hektarů, na místě zasahovala jedna profesionální jednotka z Písku a devět jednotek dobrovolných hasičů z okolních obcí,“ popsala Matějů.

Požár karavanu a dvou automobilů

Plameny v sobotu zachvátily také jeden obytný karavan a dva automobily v rekreační oblasti Vavražov na Písecku a způsobily škodu za 668 tisíc korun. Příčina je v tomto případě stále v šetření.

Hasiči také již druhý den zasahovali u požáru stohu slámy v Lidmovicích na Písecku. Na místě bylo ještě v sobotu večer devět jednotek a stoh hořel v plném rozsahu. „Jednotky zajistili, aby se požár nerozšířil do okolí, zřídily dvě čerpací stanoviště. V sobotu večer byl již požár pod kontrolou a probíhá jeho kontrolované vyhoření,“ doplnila mluvčí s tím, že škoda v tomto případě ještě není vyčíslena.

Hasiči varují, aby byli lidé opatrní a pokud možno se vyvarovali situacím, při nichž existuje riziko vzniku požáru. Teplé a suché počasí bude dnes i v následujících dnech pokračovat a nadále tak platí výstraha meteorologů, která se už v některých krajích posunula na vyšší stupeň.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JčK

Štítky požár, hasiči, oheň, Jihočeský kraj, karavan, automobil, kombajn, stoh, seník, les, pole, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobota plná požárů. Hořely seníky, pole, kombajn i auta  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.