Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Gastrofest slaví 20. narozeniny a s ním nejlepší kuchaři České republiky

Vůně šesti kontinentů, chutě ze všech koutů světa, kuchařské hvězdy, které znáte z televizních obrazovek, skvělá vína, různé druhy piv, soutěže, ochutnávky, úžasné menu, profesionální vybavení nejen do restaurací, sýry, uzeniny, koření, čaje, sladkosti to vše a mnohem více najdete na Gastrofestu v Českých Budějovicích.

Před dvaceti lety jsem pořádal první Gastrofest, a to v Českém Krumlově v hotelu Bohemia Gold, dnes se pořádá na českobudějovickém výstavišti, které pokaždé praská ve švech, což je úžasné a jsem za to rád. Díky tomu  mohu všechny pozvat i na první ročník jarního Gastrofestu, který se bude konat 6.-8. dubna 2017 taktéž zde na výstavišti České Budějovice,“ řekl zakladatel a pořadatel Vladimír Tůma.

Hned u vstupu do pavilonu T1 vás ohromí pohled na padesátikilového tuňáka, který byl pořízen za 35.000 Kč a pak už to jde z kopce. Bavorské speciality, kubánské dobroty, španělská, mongolská, thajská, česká, italská, gruzínská, slovenská, ukrajinská, mexická, japonská, maďarská kuchyně. Posezení u dobré kávy a lákavě vyhlížejících zákusků. Ochutnávka nejlepší šlehačky na světě, olivové oleje, nakládaná rajčata, novozélandská sůl, pražení červi, šneci, krokodýlí pokrmy, ústřice, sýry, fondue, raclette, krevety, ryby, ústřice, tataráky všech možných druhů a už je třeba si povolit pásek, aby bylo možné ochutnat další specialitu připravenou těmi nejlepšími kuchaři od nás i ze světa.

Pavilón Z je jako každý rok věnován především stánkům odborných či středních škol zaměřených na obor kuchař – číšník. Jak minulý rok, tak ani letos nezklamali žáci GEU Kaplice, kteří pod vedením svého mistra Františka Grila, připravili fantastické menu z doby Karla IV. „ Pořadatelé Gastrofestu nám každý rok zadají nějaké téma. Letos je to vaření dle doby Karla IV. Toto téma jsem uvítal, jelikož je to základ celé naší středoevropské kuchyně. U našeho menu jsme se nechali inspirovat dobovou kuchařkou Severina. Základem této kuchyně je hodně koření, hlavně badiánu, skořice, zázvoru, šafránu a hřebíčku,“ prozradil mistr František Grill, který hlavně s žákem Jirkou Veleckým, připravil menu znějící takto: Zvěřinová paštika s vinným želé podávaná s perníkovým  chlebem se sušeným ovocem, Hovězí silverside se švestkovo – višňovou šalší a žemlovým pudingem a Krupicový varmuž s medovo- řepným  kaviárem.

 Na dvacátém ročníku  nechybí ani tradiční soutěž cukrářů Budějovické mlsání, čokoládový festival, muzeum gastronomie, chilli fest, Soutěž AKC Český kapr na téma Karel IV., dýňový šampionát  či dětská kuchařská show.

Gastrofest potrvá do soboty 12. listopadu vždy od 10 do 18 hodin.

Štítky kuchař, Česko, soutěž, České Budějovice, Karel IV. Lucemburský, restaurace, Český Krumlov, kongresové centrum, sýr, Muzeum gastronomie, koření, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gastrofest slaví 20. narozeniny a s ním nejlepší kuchaři České republiky  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.