Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nová školka v Pištíně je otevřená dětem z celého okolí

První čtyři měsíce své činnosti má za sebou zbrusu nová Mateřská škola v Pištíně na Českobudějovicku. Moderní jednotřídní mateřinka za zhruba osm miliónů korun, sídlící v malebném venkovském prostředí, ovšem není určena pouze místním, ale své děti do ní mohou přihlásit rodiče z celého okolí, včetně například Českých Budějovic nebo Písku.

„Pištín má strategickou polohu na hlavní trase mezi Českými Budějovicemi a Pískem. Naše školka tak může být ideálním místem pro děti lidí projíždějících denně kolem nás do zaměstnání. Stejně tak je otevřená dětem z okolních obcí. Navíc pokrýváme i část letních prázdnin. Mimo provoz budeme pouze v období od 17. července do 11. srpna, tedy pouze čtyři týdny,“ uvedla ředitelka Mateřské školy v Pištíně Kamila Lidralová.

Školka má celkovou kapacitu 28 dětí, obsazených je v současné době 18 míst. Další děti může přijmout dle potřeb rodičů. Standardní zápisy letos proběhnou ve dnech 2. až 16. května. Dočasně využít služeb pištínské mateřinky mohou po dohodě i rodiče dětí, jejichž školka má o prázdninách zavřeno.

„Naše škola funguje teprve od prosince, ale už nyní u nás běží kroužky anglického jazyka, jejichž kapacitu jsme pro velký zájem museli rozšiřovat. Od září pak plánujeme výtvarný a taneční kroužek. Spolupracujeme s místními spolky, které pro nás připravují vzdělávací besedy. V rámci spolupráce s obecní knihovnou pak má každé dítě svůj průkaz čtenáře a v rámci pravidelných návštěv knihovny si mohou vypůjčit jednu publikaci. Vedeme tak děti k čtenářské pregramotnosti, vztahu ke knize a také k zodpovědnosti,“ poznamenala ředitelka.

Díky svým aktivitám i poloze „na dosah“ od krajského města Pištín nestárne. Za posledních deset let se počet jeho stálých obyvatel zvýšil o stovku a hlavním cílem obce zůstává i nadále další rozvoj. Investice do budování a modernizace obecní infrastruktury dosáhly v posledních letech několika desítek miliónů korun.

„Loni jsme dokončili kanalizaci za přibližně 30 miliónů korun a také zbrusu novou mateřskou školu za přibližně osm miliónů korun. Na dalších deset miliónů vyšla výstavba předloni vybudovaného multifunkčního sportovně rekreačního areálu, nyní doplněného také o kompletní kulturní zázemí, moderní jeviště vybavené veškerou technikou a dalším potřebným zařízením,“ konstatoval starosta Pištína Jaroslav Havel.

Obec proto nešetřila ani na své mateřince. „Moderní vybavení umožňuje učitelkám aktivně pracovat s dětmi na jejich pozitivním vývoji ve všech oblastech a to především hravou a laskavou formou. Děti u nás prožívají období před vstupem do školy v téměř rodinném a hlavně přátelském prostředí,“ dodal starosta.

Tisková zpráva

Štítky Pištín, mateřská škola, České Budějovice, Písek, okres České Budějovice, Jaroslav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová školka v Pištíně je otevřená dětem z celého okolí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.