Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Smlouva je podepsaná. Teplo do Budějc bude posílat Temelín, stavba horkovodu začne na jaře

Více než třicet let čekal na realizaci projekt teplovodu, který přivede z jaderné elektrárny Temelín teplo do Českých Budějovic. Stavba za stovky milionů korun začne na jaře a zkušební provoz by mohl odstartovat už v topné sezoně 2020 – 2021. Teplovod bude umístěn pod zemí, vizuálně ho tedy Budějce nezaznamenají.

Díky temelínskému teplu nebude muset Teplárna České Budějovice spálit až 80 tisíc tun uhlí ročně a nevypustí stejný objem oxidu uhličitého. „Náš stávající provoz patří mezi nejčistší v Česku, s rezervami plníme všechny normy a limity. Samozřejmě si ale uvědomujeme, že nejlepší jsou ta fosilní paliva, která nespálíme a emise, které ušetříme,“ uvedl předseda představenstva Teplárny České Budějovice Václav Král. Kromě toho také zmínil, že smlouva přinese těm, kteří odebírají teplo z budějcké teplárny, dlouhodobou stabilizaci cen, zkvalitnění podmínek a zvýšení komfortu.

I to bylo podle primátora Jiřího Svobody cílem města. „Chtěli jsme získat nejlepší možnou nabídku z pohledu dlouhodobé stability výroby cen tepla i ochrany životního prostředí,“ vysvětluje Svoboda. Smlouva je uzavřena na 20 let dodávek. „Samozřejmě ale může být mnohem delší, a to až do životnosti elektrárny,“ doplnil ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Vystavět se budou muset dvě čerpací stanice a tři potrubní mosty, zhruba 26 kilometrů dlouhého předizolovaného potrubí bude uloženo pod zemí. „Nejde o žádnou novinku. Už když jsem na rozestavěný Temelín nastoupil, všichni jsme s vytápěním Budějovic počítali. Nové jsou ale technologie zaměřené na minimální teplené ztráty, půjde o nejmodernější teplárenskou technologii u nás,“ doplňuje Zronek.

Plán na propojení Temelína a Budějc se poprvé objevil už v polovině 80. let 20. století. Projektanti s ním počítali už při zahájení stavby elektrárny v roce 1987, počátkem devadesátých let ale plán částečně zapadl při diskuzi o možném dokončení pouze dvou místo čtyř původně rozestavěných bloků. V roce 2011 jeho trasu vytyčily zásady územního rozvoje kraje a následně získal i kladné stanovisko EIA.

Horkovod mezi Temelínem a krajským městem bude třetí nejdelší v Česku. Jeho trasa povede z větší části podél silnice z Týna nad Vltavou do Českých Budějovic. Bude procházet přes katastrální území Křtěnova, Březí u Týna nad Vltavou, Knína, Kočína, Olešníku, Munic, Hluboké nad Vltavou, Bavorovic, Českého Vrbného a Budějc. „Dotáhnout projekt do fáze podpisu smlouvy nebylo jednoduché, ale podařilo se,“ uzavírá generální ředitel a předseda představenstva Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Temelín, ČEZ, Teplárna, České Budějovice, teplo, Jaderná elektrárna Temelín, Jiří Svoboda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smlouva je podepsaná. Teplo do Budějc bude posílat Temelín, stavba horkovodu začne na jaře  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.