Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kasárny se promění v kulturní chrám. V květnu areál vyzkouší Majáles

Ani okresní soud, ani státní správa nebo městská policie. Žižkovy kasárny budou s největší pravděpodobností sloužit kultuře. Alespoň tedy jejich část. Prostory chce do pronájmu nezisková organizace, která plánuje vytvořit místo pro kulturní akce, odpočinek a setkávání různých generací. Konečné slovo bude mít na pondělním jednání rada města.

Kasárny si za 1200 korun ročně pronajímá spolek Pomáháme sportem. Využít ho chce jako kulturně kreativní centrum. „Existují takzvané Kulturně kreativní průmysly, na které se v rámci Evropy hodně přihlíží. Už i u nás v tomto průmyslu dělá víc lidí než třeba v průmyslu automobilovém. V Budějcích centrum, které by se v tomto směru věnovalo kultuře, není,“ vysvětlil předseda spolku Jan Mádl.

Pokud rada města záměr schválí, měl by mít spolek k dispozici jednu menší budovu a venkovní areál. „Do budoucna by to mohla být i budova, která je naproti Mercury centru. Tam bychom viděli ateliéry, návrháře, taneční sály. Vše, co je spojené s kulturou. Venku by potom mohlo být nějaké promítání,“ doplňuje Mádl.

Areál by ale musel projít úpravami. Aktuálně jsou totiž prostory prázdné. Podle navrhovaného konceptu by šlo o vybudování sociálního zařízení, případně zázemí pro kavárnu. Kromě předem stanovených úprav, by měl všechny další změny a práce hradit pronajímatel.

ČTĚTE TAKÉ: České Budějovice chtějí přesunout státní správu do Žižkových kasáren

Celý projekt by měl podle Mádla pomoct městu se startem strategie pro zmiňované kulturně kreativní průmysly. „Kreativní lidé pomáhají designersky třeba městským průmyslovým zónám. U nás takové centrum není, Budějce nemají ani žádnou strategii. A právě proto by měl vzniknout tento prostor, který by mohl město v tomto směru nastartovat,“ vysvětluje Mádl.

Už v květnu areál vyzkouší Budějovický majáles. V rámci studentského svátku by měly být prostrory na několik dní otevřené veřejnosti. Předtím by chtěl spolek představit plány, které s areálem má.

Úřady se zatím stěhovat nebudou

Původně město plánovalo do kasáren přestěhovat několik úřadů. Poslední verzí byl přesun státní správy a městské policie. Tehdejší náměstek primátora Petr Podhola uvedl, že zázemí městské policie kapacitně ani prostorově nevyhovuje potřebám strážníků. Celkový přesun těchto dvou organizací by ale byl podle informací Budějcké Drbny finančně příliš nákladný, a proto se stěhování zatím odsouvá.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Žižkova kasárna, kultura, pronájem, Pomáháme sportem, majáles, obecní policie, státní správa, České Budějovice, Evropa, Petr Podhola

Kasárny se promění v kulturní chrám. V květnu areál vyzkouší Majáles  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.