Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dětský den můžete strávit na výstavišti s vojáky a Bambifestem

Výstaviště v Českých Budějovicích bude 24. a 25. května patřit dětem. Proběhne zde už třetí ročník Dětského dne s Armádou České republiky, který pořádá Krajské vojenské velitelství České Budějovice spolu s Výstavištěm.

Od pátku 24. května bude vystaveno celkem 30 kusů vojenské techniky od všech útvarů dislokovaných v Jihočeském kraji. Návštěvníci se můžou těšit například na kolová bojová vozidla pěchoty – pandury, lehké obrněné vozidlo LOV Iveco, terénní automobil Biorover B2 SCAM určený pro mobilní biologický tým provádějící průzkum, detekci a identifikaci bojových biologických látek včetně přepravy biologicky nebezpečných vzorků, radiolokátor ST-68U CZ sloužící k radiolokačnímu průzkumu a zjišťování především nízko letících cílů, a mnoho další vojenské techniky a vybavení.

Vojáci s sebou budou mít i ruční zbraně nebo pyrotechnický oblek, k prohlédnutí bude i motocykl a vůz Vojenské policie. Ve stánku Armádního sportovního centra Dukla Praha si děti i rodiče vyzkouší veslařský a střelecký trenažer. V sobotu vystoupí v Pivovarské zahradě big band Ústřední hudby Armády České republiky.  „Velmi si vážíme toho, že nám Výstaviště České Budějovice umožnilo ukázat veřejnosti, jak jsou vojenské  útvary na jihu Čech připraveny k plnění svých úkolů, ať už při obraně vlasti nebo při mimořádných situacích,“ řekl ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice plukovník Alois Urban.

V rámci Dětského dne s Armádou proběhne v pátek přímo na Výstavišti krajské kolo branného závodu „Zvedněme děti od počítačů“ pro žáky druhého stupně základních škol Jihočeského kraje. Soutěžit bude celkem sedmnáct družstev v celkem sedmnácti disciplínách, které závodníky prověří po stránce fyzické, psychické i jejich schopnost spolupracovat. Branný závod připravuje již třetím rokem Krajské vojenské velitelství České Budějovice za vydatné pomoci Krajského úřadu Jihočeského kraje. Vítězná družstva krajského kola postupuji do celostátního kola „Battlefield“ pořádaného Československou obcí legionářskou.

Současně budou  v pavilonu B4 dvě panelové výstavy – „T.G. Masaryk a armáda“, „Operace Silvar A“ o jedné z nejúspěšnějších válečných operací ze začátku roku 1942. „Třetí ročník Dětského dne s armádou ČR nabízí zcela unikátní přehlídku vojenské techniky, která, jak si dovolím tvrdit, nemá v jižních Čechách obdoby. Nabitý program dotváří Bambifest, akce plná her, soutěžení a především představení volnočasových spolků dětí a mládeže,“ uvádí projektová manažerka Tereza Benešová z Výstaviště České Budějovice.

Bambifest je celostátní akce zaměřena na prezentaci aktivit dětských sdružení, středisek volného času a dalších subjektů, které organizují volný čas dětí a mládeže. Součástí programu bude přehlídka dětských tanečních, pěveckých, hudebních a divadelních souborů, k vyzkoušení elektrokoloběžky nebo elektroboardy, vysoká lezecká stěna, střelba z luku, rodeo býk, zorbingové koule, a mnoho dalšího.

Dvoudenní Dětský den s Armádou České republiky a Bambifest zakončí v pátek v 17 hodin koncert Vojty Drahokoupila, účastníka páté řady pořadu Tvoje tvář má známý hlas, muzikálového i sólového zpěváka. Oba dva dny se startuje v 9 hodin. Vstup je pro všechny zdarma. Více informací na www.vcb.cz nebo na Facebook Výstaviště České Budějovice.

Tisková zpráva

Štítky výstaviště, Armáda, České republiky, Bambifest, den dětí, České Budějovice, Armáda České republiky, Jihočeský kraj, vojenská technologie, Iveco, FK Dukla Praha, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, Facebook

Dětský den můžete strávit na výstavišti s vojáky a Bambifestem  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.