Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hry o krajské pozemky. Bez jejich využití bude Letiště České Budějovice ztrátové

Složitá jednání má před sebou město České Budějovice a Jihočeský kraj. Problém se týká pozemků u Letiště České Budějovice. Majitelem pozemků, na kterých bude podle některých letiště finančně závislé, je Jihočeský kraj. I přesto, že jsou v akciové společnosti oba celky padesátiprocentními vlastníky, dostávají pozemky kraj do výhodnější pozice.

Jednání, která v posledních dnech proběhla, se týkala letiště a pozemků, které zde kraj vlastní. Jejich rozloha je 300 hektarů. „Poslední jsme koupili v loňském roce, ostatní jsme vykupovali v průběhu let od soukromých majitelů,“ popsala hejtmanka Ivana Stráská. Podle ní jde celkově o majetek v hodnotě tří miliard korun.

Město vnímá svoji pozici v rámci společnosti Jihočeské letiště jako méně výhodnou, právě proto, že tam nevlastní žádné pozemky. Je jasné, že bez zapojení těchto aktiv letiště samo sebe neuživí. Je třeba na těch pozemcích provozovat nějakou hospodářskou činnost, která bude generovat kladný výsledek, a bude sloužit ke snižování ztráty provozu, což by vedlo ke snížení dotací, které město i kraj na řízení společnosti vynakládá,“ popsal situaci z pohledu města primátor Jiří Svoboda.

Zatímco Svoboda nastínil, k čemu by pozemky měly sloužit, Stráská byla v plánech méně sdílnější. „Zatím jsme se o tom, jak by se daly pozemky využít, nebavili. Je to věc, kterou řešíme a vymýšlíme. Nějakou představu máme, ale problém je, že je to pořád majetek kraje. Zisk, který by pozemky případně generovaly, je zisk kraje, ne města,“ vysvětlila problém Stráská.

Dohodli jsme se, že se dohodneme

Kraj chce proto s městem řešit, jak případné benefity zapojit do hospodaření letiště. K tomu vznikne pracovní skupina, která bude hledat řešení tohoto problému. „Je samozřejmé, že každý akcionář bude hájit svůj segment, ale jsme veřejná moc a správa, tak se budeme snažit najít řešení přijatelné pro obě strany,“ dodala Stráská.

Možným řešením by bylo převést část pozemků na město, kraj ale podle Stráské takto vstřícný nebude. „Pozemky jsme pracně získali a koupili. Řešením není ani vložit je do akciovky. Negativně by se to promítlo na podílu města,“ řekla Stráská.

Na otázku, jestli je možné, že by se město z akciové společnosti vyvázalo, odpověděl Svoboda, že jsou možné všechny varianty. I proto jsme se sešli, abychom si řekli, jak a kam se budeme ubírat. Pracovní skupina se bude skládat ze dvou zástupců města a dvou zástupců kraje, kteří dají všechny reálné varianty na stůl a proberou, jaká varianta je pro město nejméně bolestivá a pro kraj ještě přijatelná,“ vysvětlil primátor.

Investice se budou navyšovat

Ten na tiskové konferenci také řekl, že pro město není dlouhodobě únosné, aby se roční částky na provoz letiště zvyšovaly, aniž by byla vidina snižování nebo vyrovnání. Jak ale na pondělním zastupitelstvu upozornil Martin Kuba, kraj s navyšováním investic počítá.

„Materiál, který jsme dostali na kraji, ukazuje, kolik peněz jsme nainvestovali do letiště za řekněme posledních 12 let. Zajímavá je ale ta žlutá část, která ukazuje, že podle schváleného rozpočtového výhledu na kraji se počítá, že oba akcionáři vloží příští rok do společnosti 52 milionů korun. My ale zatím v rozpočtu žádnou takovou částku nemáme a nejsem si jist, jestli všichni počítáme s tím, že tam pošleme dvojnásobek,“ řekl.

Uvedl také, že město opravdu musí začít hájit zájmy jednoho z akcionářů. Na tom se shodli téměř všichni zastupitelé. Rozhodli tak například o tom, že budou po kraji požadovat zahájení mezi – akcionářských jednání, a dále chtějí, aby kraj pravidelně zval zástupce města k jednáním s poradcem pro výběr strategického partnera. O usneseních zastupitelstva má hejtmanku informovat primátor města.

Foto Facebook Letiště České Budějovice

Štítky letiště, České Budějovice, Jihočeský kraj, pozemek, Ivana Stráská, Letiště České Budějovice, Jiří Svoboda, primátor, Martin Kuba

Hry o krajské pozemky. Bez jejich využití bude Letiště České Budějovice ztrátové  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.