Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dálnice z Bošilce do Ševětína je otevřená. ŘSD zprovoznilo dalších osm kilometrů D3

Dálnice D3 se dnes rozrostla o dalších osm kilometrů. Po více než třech letech dnes Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo úsek dálnice z Bošilce do Ševětína. Úsek, který stál 1,24 miliardy korun bez DPH, se řidičům otevřel ve čtyři hodiny odpoledne.

Úsek se začal stavět v únoru 2016. „Trasa vede částečně v trase bývalé trati Českých drah, která se musela přeložit, a zčásti v trase silnice I/3, proto byla lhůta výstavby delší," vysvětl asistent správce stavby z firmy Pragoprojekt Pavel Mandík. Úsek stavěly firmy Metrostav, Swietelsky a Doprastav.

Nový úsek dálnice by měl podle generálního ředitele ŘSD Pavola Kováčika zlepšit a zrychlit dopravu a zamezit nebezpečným situacím na silnici I/3. „Pro obyvatele přilehlých obcí spočívá význam také ve snížení hlukové zátěže díky protihlukovým opatřením," uvedl Kováčik.

Osmikilometrový úsek obsahuje více než tři kilometry protihlukových stěn, čtyři mosty přímo na dálnici, čtyři mimo ni a jeden podchod pro pěší. Celkem najdeme na otevřeném úseku 92 stavebních objektů. Součástí je i jeden kilometr z vedlejší stavby D3 Ševětín - Borek, jinak by ho podle ŘSD nešlo využívat. Ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica dnes řekl, že 60 procent nákladů pokryly peníze z EU.

Na jaře 2020 zprovozní ŘSD další úsek

Zatím poslední jihočeský úsek D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec dlouhý 5,1 kilometru otevřelo ŘSD v říjnu 2017. Na jaře 2020 chce ŘSD podle mluvčího Jana Rýdla zprovoznit další část D3 Ševětín-Borek dlouhou 10,6 kilometru, kde jsou náklady 933,2 milionu korun bez DPH.

ČTĚTE TAKÉ: Dálnice D3 bude na rakouskou rychlostní silnici S10 napojena v roce 2025

Letos začalo ŘSD stavět obchvat Českých Budějovic, který bude součástí D3 a hotov má být v září 2022. Tvoří ho část Hodějovice - Třebonín dlouhá 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy korun.

K hranicím s Rakouskem by měla být D3 hotová na přelomu let 2024 a 2025. D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi, kde se napojí na rakouskou rychlostní silnici S10. Dálnice D3 by měla měřit 170 kilometrů, v provozu bude ode dneška 58 kilometrů.

Autoři | Foto Redakce

Štítky dálnice, D3, ŘSD, Ševětín, Bošilec, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D3, Pavol Kováčik, České dráhy, Pragoprojekt, Metrostav, Doprastav

Dálnice z Bošilce do Ševětína je otevřená. ŘSD zprovoznilo dalších osm kilometrů D3  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.