Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na poli u Hodějovic by mohly stát rodinné domy. Výstavbě pomohla změna územního plánu

Rodinné domy, dětské hřiště a prostor pro volný čas. Takové místo by mohlo vzniknout na zhruba deseti hektarové ploše v lokalitě Za Potokem v Budějcích. Výstavbě domů v prvopočátku bránil územní plán. Odsouhlasením jeho změny má ale projekt o kousek blíž k realizaci. Z místa by se tedy během několika let mohla stát atraktivní lokalita pro bydlení.

Deseti hektarová plocha nedaleko Nových Hodějovic byla jako vhodná pro budoucí výstavbu individuálního bydlení označena samotným městem už před několika lety. „Už v roce 2006 si město zadalo studii, která měla najít rezervy v územním plánu pro příští bytovou výstavbu. V roce 2016 si tento dokument a lokalitu město znovu potvrdilo," popsal první náměstek primátora Juraj Thoma.

O místo se tak logicky začali zajímat developeři. Jako první projevila o lokalitu zájem budějcká společnost Mladé, která podala návrh na změnu územního plánu. Místo bylo totiž dosud evidováno jako nezastavitelná zemědělská půda.

Návrh schválila na začátku října Rada města a předložila ho k odhlasování také zastupitelstvu. K bodu se ihned rozvedla debata. „V žádném případě nechci podávat nějaký protinávrh. Ale rád bych měl záruku, že se bude pracovat s připomínkami odboru životního prostředí a zpracovatele nového územního plánu,“ řekl náměstek primátora Ivo Moravec. Ti upozornili na zachování části zeleně, na lokální biokoridor kolem Hodějovického potoka nebo na využití srážkových vod.

Obavu měli někteří také z dopravní zátěže, která by zde mohla vzniknout. „Byli jsme ubezpečeni, že v místě bude vybudována i infrastruktura tak, abychom neopakovali situaci, která vznikla na Zlaté Stoce,“ uvedl náměstek pro dopravu Viktor Lavička (ANO).

Návrh nakonec zastupitelé odhlasovali. Tím ale rozhodně není vyhráno. „Bude ještě minimálně osm měsíců trvat, než ta změna proběhne, půjde-li všechno dobře. Současně s naším procesem na radnici probíhá vyhodnocení vlivu změny na životní prostředí. Když tyto dvě věci doběhnou bez problému do konce, může se začít projektovat a podávat vůbec žádosti o územní rozhodnutí a stavební povolení,“ popsal další proces Juraj Thoma.

V případě, že se projekt podaří dotáhnout do úspěšného konce, mohly by ve zmiňované lokalitě stát rodinné domy. Společnost Mladé slíbila vybudovat místo, kde by mohli noví obyvatelé trávit volný čas. Přesné plány ale zatím nejsou jasné. Jeden ze zástupců společnosti Jiří Doskočil se zatím nechtěl k záměru vyjadřovat. Výstavba by měla navazovat na probíhající obytné zástavby v tomto území.

Foto Jana Kroneislová

Štítky pole, územní plán, rodinné domy, developer, rodinný dům, Hodějovice, České Budějovice, Juraj Thoma, Ivo Moravec

Na poli u Hodějovic by mohly stát rodinné domy. Výstavbě pomohla změna územního plánu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.