Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavba domů Na Zlaté stoce? Kritická dopravní situace a selhání města, tvrdí lidé

Klidné a tiché bydlení nedaleko lesoparku Stromovka. To slibují nově budované bytové domy Na Zlaté stoce. Lukrativní lokalita pro bydlení má ale jednu černou šmouhu. Podle některých lidí není dostatečně vyřešená dopravní situace a celkové zobytnění dané lokality. Město totiž povolilo stavbu domů, aniž by v dané lokalitě nejdříve vyřešilo dopravní infrastrukturu. A situace se jen tak nezlepší.

V lokalitě za Jihočeskou univerzitou, na křížení ulice Na Sádkách a Na Zlaté stoce, se staví hned několik nemovitostí. Dvě už jsou hotové, další dvě těsně před dokončením. Tím ale výstavba nekončí. V plánu jsou další osmipatrový bytový dům, dva pětipatrové bytové domy a dvě ubytovny. Lokalita by měla být v nejbližších letech kompletně zastavěná.

Záměr výstavby je zcela logický, poptávka po bytech v Budějcích převyšuje nabídku, navíc se jedná o velmi lukrativní část města. Lesopark stromovka je odtud jen pár metrů, daleko to není ani na nákup potravin, pěšky dojdete i do samotného centra. I přesto má ale bydlení na Zlaté stoce jedno velké mínus.

Důvodem je podle spolku Zlatá stoka – Čtyři Dvory nevyřešená dopravní situace. „Město nemá koncepci v dopravě a ve výstavbě bytových domů. Volná území se přehušťují výstavbou, tomu napomáhá zastaralý územní plán,“ popisuje za Výkonný výbor spolku Stanislav Linda.

Podle něj je vzorovým příkladem právě výstavba domů Na Zlaté stoce, Na Sádkách a ve Čtyřech Dvorech. „Tady se s výstavbou nových komunikací, rozšiřováním stávajících ulic, chodníků, křižovatek, přechodů pro chodce nebo i vybudováním cyklostezek neudělalo vůbec nic. A mají se sem nastěhovat dva tisíce lidí,“ vysvětluje Linda.

Vydat stavební povolení bylo fatální chybou

Podobný názor má i náměstek primátora Juraj Thoma. „Já jsem přesvědčen, že toto území takhle intenzivní výstavbu neunese. Neunese ji už dnes, a to tam není nastavěno vše, co tam má vzniknout. Teď už těžko ovlivníme, že tam byla vydána stavební povolení, což byla fatální chyba. Ta měla být vydána až poté, co je vybudována komunikační infrastruktura. Tady je to úplně naopak. Nejdřív se tam postaví byty a pak řešíme, jak se tam vejdou silnice,“ řekl Thoma.

Město se teď snaží situaci zachránit několika dopravními opatřeními. „Krátkodobým opatřením bude, že se upraví dopravní značení a změnami přikázaných směrů na křižovatce ulic Na Zlaté stoce a Sukova. Vybudovaný chodník by měl zabránit autům zkracovat si cestu ze Sukovy na Husovu a vést je po Zlaté stoce. Dalším opatřením by mělo být zjednosměrnění ulice Na Zlaté stoce,“ popsal změny Thoma.

Zásadním projektem ale bude urychlení příprav a zahájení stavby propojky Branišovské a Na Sádkách. Předtím ale musí vzniknout propojka jiná. „První etapou bude kruhová křižovatka Branišovská – Horákové, na kterou ve druhé etapě naváže komunikační propojení do ulice Na Sádkách. Projektant v současné době finalizuje projektovou dokumentaci k územnímu řízení pro obě etapy, bude následovat zpracování projektů pro stavební povolení a pro výběr zhotovitele, soutěž o veřejnou zakázku a vlastní realizace,“ popsal plány náměstek primátora Petr Holický.

Město tak čeká ještě dlouhý proces, než dojde na řešení situace Na Zlaté stoce. Developeři oblast na základě stavebních povolení zastavují, obyvatelé nových domů, ale i místní, si budou muset na silnice, chodníky a přechody pro chodce, které budou dané lokalitě odpovídat, ještě nějaký čas počkat.

Situaci nešlo zabránit

Podle Františka Konečného, který se projektem v prvních fázích zabýval, tomu nešlo zabránit. „Řešili jsme to už v minulé radě. Ale pokud je to v územním plánu, tak to znamená, že bychom museli udělat stavební uzávěru. To bychom museli ale dělat stavební uzávěry skoro v každé části Budějovic. Město tady nemohlo nic, některé podmínky jsme developerům dávali, jako například vybudování zastávek. Pokud jsou ale splněny všechny podmínky, tak výstavbu stavební úřad povolí, a my s tím nic neuděláme,“ řekl bývalý náměstek Konečný, který nevidí celý problém tak černě. „Situace Na Zlaté stoce je řešitelná,“ uvedl.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Na Zlaté stoce, byty, doprava, město, Zlatá stoka, stavba, bydlení, bytový dům, Stromovka, Na Sádkách, Juraj Thoma, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, František Konečný

Výstavba domů Na Zlaté stoce? Kritická dopravní situace a selhání města, tvrdí lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.