Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jaderné elektrárny kvůli koronaviru snížily počet směn

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany změnily kvůli šířící se nákaze koronaviru systém směn a jsou připraveny zpřísnit izolaci již tak přísně chráněných areálů. Elektrárny snížily počet směn, operátory izolovaly od ostatních pracovníků. Temelín i Dukovany jsou ve druhém stupni ze šesti příslušného krizového plánu, zavedly už 20 opatření. Temelínskou elektrárnu dnes zkontrolovala krajská hygienická stanice.

Elektrárny snížily počty směn ze šesti na čtyři. Dvě směny drží vedení elektráren vždy 14 dní doma jako zálohu. „Děláme maximum pro to, abychom dál bezpečně a spolehlivě vyráběli. Jsme si vědomi toho, jak je to nyní důležité. I proto jsme přijali tak velké množství opatření,“ uvedl ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Obě jaderné elektrárny dokážou zpřísnit opatření během několika hodin. Mohou úplně izolovat klíčové pracovníky. „Ti by žili ve vybraných zařízeních v okolí, odděleni od rodin a vnějšího prostředí,“ uvedl mluvčí temelínský mluvčí Marek Sviták. Elektrárny by také znovu přeorganizovaly práce na odstávkách.

V elektrárnách se důkladně dezinfikují prostory, část zaměstnanců pracuje z domova. Zaměstnancům se měří teplota, dezinfikují se autobusy, jimiž jezdí zaměstnanci do práce, roušky mají všichni včetně pracovníků na reaktorovém sále. Opatření energetiků dnes zkontrolovali hygienici.

„Postupujeme v souladu s připravenými plány. Nejcitlivější a nejvýznamnější jsou pro nás nemocnice a zdravotnická zařízení, zařízení sociálních služeb a následně právě kritická infrastruktura státu. Na tyto prvky dáváme v dobrém slova smyslu co největší pozor, koordinujeme, radíme,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Autoři | Foto

Štítky energie, koronavirus, jaderná, Temelín, Dukovany, ČEZ, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderné elektrárny kvůli koronaviru snížily počet směn  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.