Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Háječek byl prezentován jako nejhezčí koutek města

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko Háječku. Jak to v něm vypadalo dříve? Na co všechno mohli lidé do Háječku vyrazit? A jak moc oblíbený byl Filmový festival pracujících, který se zde konal? I to se dozvíte v dnešním povídání.

Často se v současné době mluví o Háječku v tom směru, že by se s ním mělo něco udělat, zejména s hudebním pavilonem. Nebo jinak, že Háječek v aktuálním stavu není hoden svému věhlasu. Snímek ze dne 1. května 1959 zachytil májovou pouť na Krumlovských alejích v prostoru Háječku. Pravděpodobně jedna z posledních poutí v centru města. V dalších letech zanikly. Politické orgány se zaměřili na FFP (filmové festivaly pracujících). Tolerovaly ale lunaparky a poutě na Dobré Vodě.

Přitažlivé lokality v Háječku (byl prezentován za 1. republiky jako „Nejhezčí koutek města“) zanikly za německé okupace – loutkové divadlo, mělo průběžně 8 členů, malá ZOO, jezírko s klapajícím mlýnem, hudební pavilon, botanická zahrádka, později hvězdárna. Pavilon a čtyři schodiště do dolní části Háječku jsou postaveny ve stylu pozdnímu kubismu z roku 1925. V roce 1947 pověřila radnice československý svaz žen, zdejší odbor, aby Háječek opět zprovoznil.

V tom čase v dolní části ještě stály zbytky voliér, klece pro opičky a terária. Svaz žen začal na Háječku pracovat, ale v únoru 1948 a poté se to zastavilo. Někdy na konci roku 1949 se vynořil záměr uspořádat filmové festivaly pro pracující. Bylo to podobné i v jiných městech, řízeno z centra. Na jaře 1950 radnice rychle rozhodla, že v Háječku bude I. FFP. Dne 14. srpna 1950 se již promítalo. 

Letní kino plochu Háječku zmenšilo. Dříve od roku 1946 také zimní stadion a později mrazírny, i když v místech ledové plochy bývaly předtím tenisové kurty. Zbytky malé ZOO se odstranily, jezírko a sousoší kozla s dětmi zarostlo, botanická zahrada také, za „plátnem“ se postavila školní jídelna a Háječek postupně ztratil prvorepublikové kouzlo. Faktem však je, že na FFP bývalo plno. Jednou údajně na jednom představení 3000 diváků (asi nadsazeno) a za jeden FFP až 50 000 diváků.

Průchod alejemi se snižoval. Za 1. republiky to byla promenáda s koncerty a procházkou k Schillerově parku (Šilerák), tam na kopečku stál altán, k restauraci Tivoli a ještě kousek dál k restauraci ostrostřelců na Střeleckém ostrově, kde mimo jiné se v létě hrálo velké divadlo (až asi 5000 diváků). Též cestou byla na pravém břehu Vltavy plovárna, druhá u vodárny. Na Střeláku měl sportoviště Orel.

O hudebním pavilonu a legendárním Háječku rozhodli v květnu 1925 tři muži činu – policejní komisař Bohuš Letovský, knihkupec Raimund Marek a kapelník vojenské hudby kpt. Ferdinand Bartoš. Kapelník na alejích několikrát už účinkoval a postěžoval si jim, že je hudba na alejích špatně slyšet. Není doloženo, kdo první zvolal „Postavíme pavilon!“ Neprodleně založili „Komité pro výstavbu hudebního pavilonu“ a dne 27. září 1925 byl pavilon slavnostně otevřen. Od Besedy na aleje vyjelo dětské květinové korzo, což byly automobily vyzdobené květinami. Brzy přibyla Kopeckého chata s loutkovým divadlem a ZOO. Tak začal Háječek.

Určitý potenciál má Háječek pořád. Plocha ale větší už nebude. Trochu tam stíní hranol elektráren e.on. Kavárna v pavilonu už byla za doby kavárníka a majitele restaurace, varieté a tabarinu Corso Jana Vaněčka na rohu Biskupské a Široké. Dnes je v Háječku nejspokojenější kolonie havranů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Háječek, pavilon, alej, Filmový festival pracujících, zoologická zahrada, restaurace, pouť, Dobrá voda, a.s., Jan Vaněček, Únor 1948, E.ON, filmový festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Háječek byl prezentován jako nejhezčí koutek města  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.