Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Arpida získá od města bezbariérový byt. Postižení se v něm budou učit samostatnosti

Klienti českobudějovického centra Arpida budou moci od září využívat nový bezbariérový byt. Rada města schválila žádost centra a přenechala mu bytovou jednotku v ulici Milady Horákové pro rehabilitační účely. Podobně jako v areálu U Hvízdala, budou i tam zdravotně postižení cvičit samostatnost.

„Pro naše klienty je to obrovská šance, jak udělat další krok k běžnému životu. Jsme moc rádi, že má Arpida cvičné byty k dispozici,“ řekl mluvčí centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením Ondřej Hellebrant. Dodal, že do pilotního projektu budou zatím zařazeni dva uživatelé.

Sociální rehabilitace v takzvaném modelovém bytě je organizovaná tak, aby dospělé klienty s tělesným a kombinovaným postižením připravila na samostatné bydlení. Chráněnci si vytvářejí nácviky vaření, uklízení a dalších úkonů doprovázejících každodenní život.

„Při bydlení „ve svém“ bude možnost posoudit schopnosti a dovednosti uživatele tak, aby následně mohla být vhodně zvolena podpora v podobě pomoci se získáním vlastního bytu a poskytováním osobní asistence, “ řekl náměstek primátora Viktor Vojtko. Byty, kde by následně uživatelé mohli samostatně bydlet, centrum zatím k dispozici nemá. 

Arpida pomáhá svým svěřencům i v nácviku dovedností v reálném prostředí mimo domácnost. Například ve cvičné kavárně Cvička se klienti coby obsluhující připravují na možné uplatnění na pracovním trhu. „Studenti a uživatelé sociální rehabilitace zajišťují ve Cvičce přípravu před otevřením, obsluhu hostů, prostírání stolu i úklid. Trénují práci s penězi či jak se správně chovat a komunikovat s hosty,“ informoval mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bezbariérový, byt, centrum, Arpida, České Budějovice, Milada Horáková, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arpida získá od města bezbariérový byt. Postižení se v něm budou učit samostatnosti  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.