Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budějovicko počtem lodních linek překvapí

PR článek

Tradiční destinací říční plavby Budějovicko sice vnímáno není, ale počtem lodních linek si v ničem nezadá se zbytkem republiky. Plavba na Vltavské vodní cestě v oblasti Českých Budějovic zažívá největší rozmach od své obnovy v roce 2011. Lodní linky a půjčovny na Stezce Vltavy využívají turisté i místní obyvatelé.

Když se řekne říční plavba, většina si vybaví spíše města na Labi či Prahu. Důvodem je, že splavnost Vltavy v oblasti Budějovicka téměř ustala se stavbou železnice do Prahy kolem roku 1870 a v roce 1949 byla definitivně přerušena stavbou Slapské přehrady. K její postupné obnově docházelo od roku 2011 otevřením první etapy z Budějovic do Hluboké nad Vltavou. Od té doby roste zájem veřejnosti o plavbu i počet lodních linek. Na úseku mezi Budějovicemi a vodním dílem Kořensko je v současnosti provozováno celkem 10 lodních linek, které přispívají k rozvoji turismu a zpestření nabídky na takzvané Stezce Vltavy.

Největší oblibu mezi turisty mají lodní linky od Budějovic po proudu Vltavy směrem na Týn nad Vltavou a dále na Kořensko. Během této plavby je potřeba překonat rozdíl hladin na jezech pomocí plavebních komor, což je samo o sobě zážitkem. Častým cílem turistů jsou výlety na dvou největších lodích Vojtěch Lanna a Malše, které mají kapacitu přes 60 osob, případně na menší lodi Pálava, která vyráží z Týna nad Vltavou přes soutok Vltavy a Lužnice až k vodnímu dílu Kořensko. Lodní linky na takzvané horní vodě v centru Českých Budějovic se naopak těší velké oblibě u místních obyvatel. K tomuto faktu přispívá také to, že je na nich akceptován časový kupón MHD. Provozovatelé zde v roce 2020 zaznamenali dvojnásobný počet cestujících oproti předchozímu roku. V minulém roce jsme svezli přes 4000 cestujících. Obrovský zájem o lodě je ze strany místních obyvatel, kteří tvoří 60 % z celkového počtu přepravených osob,” říká provozovatel lodní dopravy Jiří Borovka.

Nejnovější linkou, která vznikla v tomto roce, je pravidelná plavba motorovým člunem na Ferratu Hluboká. Jejím cílem je nejdelší zajištěná lezecká cesta nad hladinou řeky v České republice. Motorový člun vyplouvá z Hluboké nad Vltavou v červenci a v srpnu od čtvrtka do neděle dvakrát denně. Lezci za zpáteční jízdu zaplatí 100 korun za osobu a rezervovat je možné také speciální lezecký sedák, případně domluvit instruktora. Ferratová linka zároveň funguje jako propagace služeb na Stezce Vltavy a ferraty samotné. Lidé si mohou za dostupnou cenu vyzkoušet, co plavba obnáší a příště si třeba půjčit člun sami,” vysvětluje ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský. Veškeré informace o službách na Stezce Vltavy včetně rezervací jsou dostupné na webu www.stezkavltavy.cz.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Stezka Vltavy, Vltava, voda, lodní doprava, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Praha, Vodní nádrž Kořensko, Labe, Týn nad Vltavou, Vodní nádrž Slapy, Vojtěch Lanna mladší, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovicko počtem lodních linek překvapí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.