Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Budějovicích vzniká památník pro předčasně zesnulé děti

Ztrátu dítěte při těhotenství nebo krátce po narození prožilo v České republice bezmála 15 procent rodin. V Českých Budějovicích nyní vzniká prostor, kde budou moci rodiče uctít památku svých dětí u pietního místa. Lidé ho najdou na hřbitově sv. Otýlie. Autorem projektu je organizace Jihočeské Dítě v srdci.

„Rodiče často nestihnou svoje miminko v nemocnici ani vidět, ani si ho pochovat a rozhodnutí o vypravení pohřbu nebývá pro některé rodiny z mnoha důvodů snadné. Sdílení bolesti, psychologická pomoc a také možnost se s miminkem rozloučit jsou nezbytné pro proces vyrovnání se s touto bolestnou událostí. Tomu mohou pomoci i pietní místa na hřbitovech,“ uvedla ředitelka organizace Jihočeské Dítě v srdci Hana Doskočilová.

V Jihočeském kraji organizace buduje druhé takové místo. První je v Třeboni na hřbitově u kostela svaté Alžběty. „Pohřeb je velmi důležitý rituál pro pozůstalé, který pomáhá přijmout ztrátu svých blízkých, sdílet svoji bolest a vyjádřit úctu člověku, který zemřel. Rodiny, kterým zemřelo miminko během těhotenství nebo těsně po porodu, někdy tuto možnost rozloučení nemají,“ popsala klinická psycholožka Darina Fialová

Pietní místo osází květinami

„Pietní místo pro rodiče tak může být velmi vhodným prostorem pro setkání rodičů i širší rodiny, místem, kde mohou vyjádřit svoje emoce, ale i symbolem, že tito lidé nejsou se svým trápením sami,“ dodala Fialová. 

Autory památníku jsou jihočeští umělci sochař František Postl a výtvarnice Barbora Bohuslavová – pedagogové ze Střední umělecko-průmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově.

Pietní místo bude na hřbitově sv. Otýlie. Jeho otevření pro veřejnost je naplánované na 2. listopadu - Památku zesnulých. Naproti památníku bude lavička a okolí vysází květinami. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeské Dítě v srdci

Štítky památník, České Budějovice, hřbitov, rodina, Česko, Hana Doskočilová, František Postl, Jihočeský kraj, Třeboň, kostel svaté Kateřiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějovicích vzniká památník pro předčasně zesnulé děti  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.