Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fotbalista bojuje s rakovinou. Vrátím se silnější, říká Jan Komárek

Na podzim odchytal v krajském přeboru dvanáct zápasů, v nichž udržel pětkrát čisté konto. V posledních třech kolech už v brance Jankova chyběl. Jan Komárek měl nejprve pozitivní test na covid-19, následně však přišla zpráva, která šokovala celý tým. Ale především samotného dvaadvacetiletého gólmana, jemuž byla diagnostikována rakovina varlat. “Komis” od listopadu podstupuje náročnou a velmi nepříjemnou léčbu. Mimo jiné o tom promluvil v otevřeném rozhovoru.

Ahoj Komis, díky za tvůj čas a ochotu podělit se s fanoušky o tvé zdravotní problémy. Popiš nám, prosím tě, o jakou nemoc se jedná.
Objevila se u mě rakovina levého varlete.

Jak se to začalo projevovat a jak probíhá léčba?
Nemoc se projevila nadměrným zvětšením levého varlete, které bylo najednou třeba 2-3x větší než normálně. Léčba začala operací, při které mi bylo kompletně levé varle odstraněno. Následovalo CT vyšetření, aby se zjistilo, jak je nemoc rozsáhlá. Dalším postupem bylo sezení s onkologickým týmem, který usoudil, že jsou zapotřebí čtyři cykly chemoterapie. Každý cyklus začínám hospitalizací v nemocnici na pět dní, kde každý den dostávám kapačky, které trvají cca 8-9 hodin. Po propuštění mám necelé tři dny volna a docházím na první ambulantní dopich chemoterapie, poté mám týden volna a následuje druhý ambulantní dopich. A to je jeden celý cyklus.

Jak moc to pro tebe bylo a je psychicky náročné?
Nebudu vůbec lhát, je to psychicky velmi náročné. Nejhorší je srovnat se s tím, že když se začnu cítit poměrně dobře, tak začíná nový cyklus a jsem zase sražený dolů na kolena a do nepříjemných zdravotních stavů.

Kdo ti je největší oporou v těchto nelehkých časech?
Jednoznačně a určitě mamka, protože se mnou tráví každý den, vidí jak se s tím trápím a jak s tím bojuju. Na druhou stranu se pro mě snaží dělat všechno, pomáhá mi a víceméně se o mě i stará, když jsem zdravotně na dně.

Jaké jsou vyhlídky do budoucna, ohledně definitivního vyléčení?
Teoretická šance na celkové vyléčení se má pohybovat někde mezi 95-97%, takže doufám, že se to vyplní a dá se to všechno v pořádku do kupy. Podle dosavadních konzultací s doktory a doktorkami by mělo být vše na dobré cestě.

Fotbal šel pochopitelně stranou, přesto… Kdy tě uvidíme zpět na hřišti?
To je otázka, na kterou ještě nedokážu asi úplně odpovědět. Samozřejmě doufám, že co nejdříve. Na začátku března končím léčbu, ale vůbec si nedokážu představit, jak dlouho bude trvat, než tělo po takovém náporu zregeneruje a dá se dohromady. Předpoklad je takový, že snad během dubna se budu moct začít nějak pomalu hýbat a zapojovat se postupně do tréninkového procesu.

Jak moc si teď aktuálně s trenérem, případně spoluhráči, v kontaktu? Sleduješ jak probíhá zimní příprava?
S trenérem jsem v kontaktu telefonicky, kdy jsme si vždycky volali nebo psali smsky. Jinak za mnou doma byli Híťas s Danem (Hüttner s Kočerem, pozn. redakce), tak jsme měli možnost se vidět. Byl jsem se podívat na pár tréninkových jednotkách a jednom připraveném utkání a samozřejmě se o přípravu zajímám.

Do týmu přišel nový gólman Jirka Komrska. Už jste se stihli seznámit?
Známe se zatím jenom z pár předešlých tréninků v Jankově, ale nějak víc jsme se ještě nepoznali, ale věřím, že na to bude ještě spoustu času a vytvoříme dobře fungující dvojici.

Chtěl bys něco vzkázat fanouškům, případně komukoliv jinému?
Fanouškům i klukům z kabiny chci vzkázat, že už se těším na návrat do Jankovské rodiny a na hřiště. Na další společné zážitky a úspěchy. Vrátím se silnější!

Poznámka redakce: Rozhovor vyšel na webu SK Jankov

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Jankov

Štítky fotbal, jankov, rozhovor, Jan Komárek, léčba, krajský přebor, varle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalista bojuje s rakovinou. Vrátím se silnější, říká Jan Komárek  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.