Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hornobránský rybník čeká oprava výpusti. Práce začnou na jaře

Hornobránský rybník v Českém Krumlově čeká několik týdnů oprav. Během zazimování se totiž zjistilo, že výpustní potrubí je poškozené a je nutné ho opravit. Práce ale nejdou provádět během zimy, a tak začnou až na jaře. Spolu s tím se opraví také břeh a rybník bude před napuštěním vyvápněn.

Na rozsáhlé poškození výpustního potrubí Hornobránského rybníka se přišlo během jeho zazimování. „Výpust je původní, má dřevěnou trubku, která se zbortila. Museli jsme proto povolat odbornou firmu, která vyprojektuje opravu celé hráze,“ uvádí starosta Dalibor Carda.

Kvůli tomu, že se nové potrubí bude instalovat do hloubky pěti metrů, nelze tyto práce provádět během zimy. Práce proto začnou až na jaře. Spolu s tím bude upraven také například břeh.  „Současně s opravou výpusti odstraníme sediment, pod pláž na dno rybníka navezeme kačírek a před napuštěním provedeme vyvápnění,“ vyjmenovává práce na rybníku Miroslav Štoll, jednatel Lesů města Český Krumlov, které mají rybník pod svou správou.

Po napuštění bude do rybníka nasazena rybí obsádka v doporučeném složení, které zlepší kvalitu vody. Tento návrh pro město zpracovali odborníci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Na břehy rybníka se také umístí nové cedule zdůvodňující zákaz krmení kachen.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Českého Krumlova

Štítky Hornobránský rybník, Český Krumlov, oprava, výpusť, rybník, jaro, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hornobránský rybník čeká oprava výpusti. Práce začnou na jaře  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.