Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ničí těžba dřeva Schwarzenberský kanál? Národní park Šumava to odmítá

Kmeny stromů jsou naskládané přes Schwarzenberský kanál, někde leží dřevo přímo v něm. Tyto fotografie se začaly objevovat ve facebookové skupině, podle které je Správa NP Šumava zodpovědná za ničení této národní kulturní památky. Budějcká Drbna požádala o vyjádření vedení parku. To nařčení odmítá.

„Při kůrovcové kalamitě těžařské firmy neberou na kanál ohled. Překládají na kanál klády, což vede k borcení stěn kanálu. Přejezd těžké techniky devastuje stěny kanálu a mostky přes kanál. Za situaci může vedení NP Šumava. Situace kolem kanálu je jim úplně jedno,“ popisuje v úvodním příspěvku správce facebookové skupiny Samuel Lapiz

Fotografie z facebookové skupiny, jejíž členové si stěžují na ničení Schwarzenberského kanálu. Zdroj: Samuel Lapiz

Na několika fotografiích je vidět Schwarzenberský kanál, přes který jsou naskládané kmeny stromů. Některé fotky ukazují i pohled na dřevo přímo v kanálu. „Park by měl nastavit těžařským firmám pravidla, aby kanál nedevastovaly. A měl by pak dodržování pravidel dohlížet. Toto se nemůže dít, jinak by kanál vypadal jinak,“ přidává správce skupiny. 

Do kanálu investují

Někteří lidé fotky sdíleli nebo se nad nimi v komentářích pohoršují. „NP zbudoval vedle Schwarzenberského kanálu odkladiště na dřevo. Přesto dřevo namísto na úložiště ukládají o 50 metrů dál přímo na Národní kulturní památku Schwarzenberský kanál. Uložiště prázdné. Kanál se tak nenávratně devastuje. To mi mozek nebere. Rozumíte tomu?“ ptá se autor skupiny. 

Budějcká Drbna proto požádala o vyjádření Správu NP Šumava. Ta odmítá, že by kanál ničila. „Je pravdou, že těžené dříví se krátkodobě skládkuje takzvaně přes kanál, což ale není žádnou novinkou. Skládkování přitom probíhá co nejšetrněji k technické památce. Co se týče dalších snímků, například to, jak jsou některé části kanálu zaneseny, či je rozbité hradítko, tak k tomu mohu uvést, že Správa NP Šumava kanál pravidelně čistí od nánosů, větví a podobně,“ reagoval mluvčí správy parku Jan Dvořák.

Schwarzenberský kanál

Jeho délka je 44 kilometrů. Spojuje jeden z přítoků Studené Vltavy a rakouskou řeku Große Mühl. Je chráněn jako národní kulturní památka České republiky. Vznikl na žádost knížete Jana Nepomuka I. ze Schwarzenbergu. Mezi roky 1793 a 1962 kanál sloužil k plavení dříví. 

Podle něj jsou pracovníci správy jediní, kdo tuto aktivitu provádí. „Chybí nám tato aktivita například od kolegů, kteří pravidelně provádějí ukázky plavení. Právě tato činnost kanál také zásadně zanáší. Správa NP Šumava do této památky každoročně investuje. Za posledních 10 let to byly zhruba dva miliony korun,“ přidal Dvořák s tím, že se připravuje projekt na opravu kanálu za desítky milionů korun. 

Někde je nutné kanál využít, tvrdí správa parku

Jan Dvořák nevylučuje, že památka postupně na některých místech stárne. „Samozřejmě se může stát, že se z kanálu uvolní nějaký kámen. To se ale děje i v místech, kde dříví neskládkujeme. Jedná se o technické zařízení, které přirozeně stárne. My se snažíme jej udržovat v nějakém stavu, neničíme jej, a zároveň do něj investujeme,“ upozornil Dvořák. 

Snímek od Správy NP Šumava, podle které takto umístěné dřevo kanál nijak neničí. Zdroj: Správa NP Šumava

V místech, kde je možné dřevo skládat mimo kanál, se tak podle něj děje. Ne všude to je ale možné s ohledem na lokalitu nebo objem vytěženého dřeva. „Pochopitelně je druhou možností budovat síť skládek dříví. Ovšem je to velmi drahá věc a za druhé je to zásadní zásah do lesních porostů,“ dodává Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Samuel Lapiz

Štítky šumava, Schwarzenberský kanál, památka, dřevo, stromy, Národní park Šumava, národní kulturní památka, Facebooková skupina, Jan Dvořák, Schwarzenberský plavební kanál, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ničí těžba dřeva Schwarzenberský kanál? Národní park Šumava to odmítá  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.