Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Student vytvořil model Vyšebrodské madony pro slabozraké. Vznikne i Závišův kříž

Díky studentským pracím vznikají díla, která napomáhají slabozrakým lidem s poznáváním významných památek. Dva takzvané haptické modely budou nově ve Vyšším Brodě, kde se nachází cisterciácký klášter.

Haptické modely architektonických prvků či maleb vznikají pro osoby se zdravotním postižením od roku 2016 díky spolupráci Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity (JU) v Českých Budějovicích a Centra podpory studentů se specifickými potřebami.

„Modely vznikají jako studentské kvalifikační práce a jsou zpracovávány tak, aby velikostí, barevností a použitým materiálem odpovídaly především potřebám nevidomých a slabozrakých. Dosud bylo vytvořeno necelých 20 modelů pro klášterní kostel Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích a státní zámek Kratochvíle,“ shnrula Zuzana Duchková z Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty JU.  

Projekt se nyní soustředí na artefakty z cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě. V listopadu se sešli zástupci univerzity, převor cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě p. Justin J. Berka a student magisterského oboru Jaroslav Svoboda, aby společně dohodli podrobnosti. 

Převor vyšebrodského kláštera P. Justin J. Berka O. Cist. s autorem haptického modelu Vyšebrodské madony Jaroslavem Svobodou. Foto: archiv KVV PF JU

„Dohodly se detaily ohledně umístění již hotového haptického modelu Vyšebrodské madony v galerii kláštera, který jako svou bakalářskou práci v srpnu Jaroslav Svoboda úspěšně obhájil. Jako velký úspěch, čest a skvělou příležitost lze považovat možnost vytvořit haptický model Závišova kříže, který je národní kulturní památkou a třetí nejcennější zlatnickou památkou v ČR po korunovačních klenotech a relikviáři sv. Maura,“ shrnula Duchková. 

Vznikne samotný kříž a také některé jeho detaily, které jsou těžce uchopitelné i pro vidoucí osoby. „Celý soubor haptických modelů by měl být hotový na letní turistickou sezónu v roce 2023,“ dodala Duchková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Infocentrum Vyšší Brod

Štítky Vyšší Brod, památka, jihočeská univerzita, studenti, klášter, Jaroslav Svoboda, Panna Marie, České Budějovice, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Kratochvíle, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student vytvořil model Vyšebrodské madony pro slabozraké. Vznikne i Závišův kříž  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.