Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nádrž u hranic potřebuje ochranu, tvrdí vědci. Nepravdy, reaguje firma

Jihočeští vědci mají obavy z budoucnosti ohrožených druhů, které žijí v Novohradských horách. Upozorňují na komerční rybolov v Jiřické nádrži. Ten podle nich ničí jedinečný horský ekosystém. Žádají proto větší ochranu tohoto území.

Vědci mají obavy o osud nádrže (Pohořského rybníka) v centru Přírodní památky Novohradské hory. Nachází se nedaleko Pohoří na Šumavě u hranic s Rakouskem. Výzvu a petici zveřejnili zástupci Biologického centra Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Ještě donedávna tam podle nich byla čistá voda s původními druhy vzácných živočichů, včetně ohrožené střevle potoční. To se mělo změnit se začátkem komerčního rybolovu a vysazováním velkých dravců. Odborníci proto apelují na Krajský úřad Jihočeského kraje, aby nádrž získala patřičnou ochranu. Vyzvali, aby ji krajský úřad zahrnul do připravované Přírodní památky Pohoří na Šumavě.

Charakter, biologická hodnota a ekologická významnost je podle odborníků na podobné úrovni jako v případě rašelinného jezera Laka na Šumavě. Míra ochrany tomu však údajně neodpovídá. 

„To, že je tato horská rašelinná nádrž vedena jako obyčejný rybník, je těžko pochopitelné, neboť v kontextu jejího povodí a oživení ohroženými druhy ryb to vůbec neodpovídá realitě,“ uvádí v tiskové zprávě Jiří Peterka, Jan Kubečka a Karel Šimek z Hydrobiologického ústavu Biologického centra (BC) AV ČR.

V horní části žije bobr evropský, uvádí odborníci

Výzvu odborníků od včerejška sdílí stovky lidí na sociálních sítích. „Nezahrnout tuto nádrž do plánované úpravy přírodní památky je podle odborníků proti všem moderním vědeckým konceptům napojení řeka-jezero (rybník), protože prostředím povodí Pohořského potoka a vodních cest je vlastně zajištěna biodiverzita v těchto otevřených a propojených rašelinných ekosystémech. V horní části nádrže se navíc nyní vyskytuje i zvláště chráněný bobr evropský,“ sdělila Daniela Procházková, mluvčí BC AV ČR. 

„Je proto zarážející, že tato unikátní nádrž s charakterem přírodního horského jezera, která je centrálním integrujícím prvkem povodí všech rašelinišť v návrhu přírodní památky Pohoří na Šumavě, není do návrhu zahrnuta,“ dodává Jaroslav Vrba z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Jiřická nádrž je nyní v pronájmu soukromé firmy. Komerční rybolov tam podle autorů výzvy narušil křehkou rovnováhu tamního ekoxystému. V nádrži jsou nepůvodní druhy - sibiřští jeseteři v délce až jeden metr, amuři o váze 8 kilogramů či štiky. 

Aktivitu vítám, řekl náměstek hejtmana

„Na referenčních lokalitách Pohořského potoka, které Hydrobiologický ústav BC AV ČR dlouhodobě sleduje, již nelze střevli ani spatřit. Navíc všechna voda z Jiřické nádrže je teď odváděna přes výpustní zařízení, a přirozené migrační cesty ohrožených druhů ryb přes přeliv rybníka byly tudíž zcela přerušeny. Přítomnost velkých dravců se negativně dotkne i populací čolka horského, který se hojně vyskytoval v horní části Jiřické nádrže a v přilehlých tůňkách a oddělených původních meandrech Pohořského potoka,“ popsala Procházková. 

Jihočeský kraj nevyloučil, že Jiřickou nádrž zařadí mezi lokality s přísnějším režimem ochrany. „V jižních Čechách máme jako Jihočeský kraj na starosti více než 200 zvláště chráněných území. Každý biotop, který splní podmínky, si zaslouží tento stupeň ochrany, proto tuto aktivitu vítám a spojíme se s kolegy z biologického centra. Pokud lokalita splňuje potřebné parametry, stane se jistě časem zvláště chráněným územím,“ řekl Budějcké Drbně náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Rybolov v lokalitě provozuje společnost Rybolov na Pohoří. Budějcká Drbna kontaktovala zástupce firmy. Jednatel Petr Mráček se stanoviskem nesouhlasí. 

„Ve vyjádření je velké množství polopravd, které nejsou ověřené. Určitě se tomu budeme věnovat. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje od nás dostanou jasné důkazy, už jsem s nimi byl v kontaktu,“ sdělil redakci Mráček. Jeho manželka je jednatelkou společnosti Agro Trade, která rybník vlastní. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky jihočeský kraj, české budějovice, novohradské hory, jiřická nádrž, příroda, vědci, akademie věd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Mafie se takhle pokusila,,zprivatizovat"i Máchovo jezero pod názvem rybník za 3 miliony korun, Čechy země zázraků. Podepište petici Voda je život, vodu chce mafie také zdražit, peníze za vodu vyváží mafie do zahraničí jako peníze z firem, bank, energií které nám překupníci prodávají za násobky naší výrobní ceny jakoby nám účtovali nedoplatky a penále za dodávky plynu a elektřiny za 2 světové váky do koncentráků. Inflace, daně s válečnou, proherní automaty, ceny potravin, stravenky, každý z lidí má chapadlo mafiánské vládychtivé lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné chobotnice ve své kapse, ve svém účtu. Pamatujete na soutěž o nejnesmyslnější bankovní poplatek ? Vládne nám učitel, redlrakušanovci, traktorista, prodavačka že strany neTop ferikalouspletařka, elektrikář na financích je pokračováním truhláře Gottwalda, kameníka Zápotockého a výsledek je stejný. Jako krize a v 50 letech a měnová loupež 1:50. Oběšení vedení vlastní KSČ a desítek dalších lidí viz film Toman, Ucho..Jan Masaryk, Milada Horáková, Pavel Wonka, Dubček, Jan Palach, Jan Zajíc a další viz vikina, Ivan Hlinka, Petr Kellner, Kuciak s partnerkou, investigativní ukrajinská novinářka kterou zastřelil Baldwin, všichni mrtví za podivných okolností, jen překáželi mafii. Film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, žvanily, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám.

Pondělí, 29. května 2023, 08:52Odpovědět

Nádrž u hranic potřebuje ochranu, tvrdí vědci. Nepravdy, reaguje firma  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.