Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Dělníci asanují skály mezi Větřním a Rožmberkem

S částečnou uzavírkou musí počítat řidiči, kteří pojedou po trase z Českého Krumlova do Vyššího Brodu. Nestabilní svahy nad Vltavou v lokalitě pod Zábraňským vrchem a u křižovatky na Všeměry hrozily zřícením, proto se sanují.

„Tady za námi je skalní masiv, máme tu konkrétně dva skalní masivy, které sanujeme. O co se konkrétně jedná. Jedná se o klasickou sanaci a zabezpečení svahu před spadnutím například kamenů popřípadě stromů," uvedl Antonín Krák (SOCDEM), náměstek hejtmana Jihočeského kraje.

Řidiči musí počítat se zdržením do pěti minut na semaforech, které jsou zatím na obou úsecích.

„Tady ty svahy v současné době byly už zvětralé a například kameny nám tady padaly do silnice. Někteří řidiči nám bohužel hlásili, že například prorazili kolo," uvedl Krák. Během desetiletí kořeny skálu narušily. Místní o skalním masivu kvůli vegetaci mnohdy ani nevěděli.

„My jsme u jednoho úseku už dá se říct na konci. Začali jsme čtvrtého září na obou dvou těchto úsecích a tento první úsek budeme končit kolem čtvrtého prosince, pokud nám tedy klimatické podmínky dají. Druhý úsek bychom chtěli uzavřít do konce roku, nejdéle do čtvrtého ledna 2024. Opět je to na klimatických podmínkách," informoval náměsetek hejtmana.

Skály se musí očistit od náletů, mnohdy se jedná o vzrostlé stromy. Následují práce se sbíječkou na zvětralé skále a následně se staví podpůrné zídky nebo se instalují ochranné sítě.

Kratší úsek je dlouhý zhruba 350 metrů, cena se pohybuje okolo 5,5 milionu korun. Delší meří 500 metrů a vyjde na zhruba 11 milionů korun.

Podobná situace probíhala v minulém roce na stejné silnici hned za Českým Krumlovem. I tady se musel velký kus skalního masivu zabezpečit proti pádu materiálu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ČR, doprava, dopravniinfo.tv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Dělníci asanují skály mezi Větřním a Rožmberkem  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.