Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Českém Krumlově stoupla Vltava na druhý povodňový stupeň, město má připravené pytle

Hladina Vltavy stoupla podle očekávání dnes před 11:00 na druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina stoupla, protože se zvýšil odtok z Lipna, informovalo město na facebooku. Radnice připravila pytle s pískem, řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO). Očekává, že hladina přes den nejdřív opět klesne a pak podvečer opět dosáhne druhého stupně.

Z vodní nádrže Lipno dnes kvůli nepříznivé hydrologické situaci stoupnul odtok z nádrže na 70 metrů krychlových, přes den by to mělo být až 80 metrů krychlových za vteřinu, uvedla radnice. Předpokládá, že večer dosáhne hladina Vltavy až na třetí stupeň povodňové aktivity.

„Z tohoto důvodu očekáváme zhruba v 11.00 hod. a poté v 17.00 hod. v Českém Krumlově opětovný vzestup hladiny Vltavy na 2. stupeň povodňové aktivity, s možným přiblížením až ke 3. stupni povodňové aktivity ve večerních hodinách,“ uvedli zástupci města na facebookovém profilu radnice. 

„Neočekáváme ale, že by hladina dosáhla sobotních hodnot. Bude to na hraně, k těm 220 centimetrům. O víkendu jsme měli nejvíc (výšku hladiny) 222 centimetrů. Máme připravené pytle s pískem," řekl dnes Nogrády. V sobotu 23. prosince vystoupala večer hladina řeky na druhý povodňový stupeň.

Na jihu Čech a Vysočině stouply toky na pěti místech na třetí povodňový stupeň

Na jihu Čech a Vysočině vystoupaly dnes ráno toky na pěti místech na nejvyšší povodňový stupeň. Jde o Nežárku v Lásenici a Rodvínově, na Vysočině je to Želivka v Poříčí a Želivi a Sázava v Chlístově. Vyplývá to z aktuálních informací hydrologů....

Hladiny řek v Jihočeském kraji jinak klesají. Na prvním povodňovém stupni jsou na několika místech Vltava, Lužnice, Nežárka, Dyje a Hamerský potok. Na Štědrý den i 25. prosince byly některé toky na nejvyšším, tedy třetím povodňovém stupni. Vyplývá to z informací hydrologů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Poskytla Petra Nestávalová, mluvčí města

Štítky ČR, počasí, záplavy, správa, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Krumlově stoupla Vltava na druhý povodňový stupeň, město má připravené pytle  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.