Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Majitelka nabízí městu za osm milionů dům, kde žil a učil se Bedřich Smetana

Zástupci města Jindřichův Hradec by chtěli odkoupit dům v centru města. Jde o nemovitou kulturní památku, která byla v minulosti součástí pivovaru. Ve 30. letech 19. století tam žil Bedřich Smetana. Majitelka objektu ho nabízí za více než osm milionů korun.

Odkoupení stavby, která se nachází na Balbínově náměstí, řešili jindřicohhradečtí radní. Takzvaný Smetanův dům stojí v sousedství zámku a je nemovitou kulturní památkou. 

„Současná majitelka po jednáních s městem nabízí kupní cenu ve výši 8 150 000 korun. Budova je dlouhodobě bez využití. V minulosti byla součástí areálu zámeckého pivovaru a sloužila pro bydlení správce pivovaru. V letech 1831-1835 zde žil a učil se hudbě mladý Bedřich Smetana. Budova je částečně podsklepená se dvěma nadzemními podlažími bez obytného podkroví. Současný stav neumožňuje bez rekonstrukce využití k jakémukoliv účelu,“ informovala mluvčí města Eliška Čermáková

Budova si žádá velké stavební úpravy. Dům se nachází v památkové rezervaci, a zároveň navazuje na sousední nemovitosti - bývalý zámecký pivovar a muzeum. To pro město není problém, protože obě tyto stavby vlastní. 

„Koupí nabízeného objektu by došlo k zcelení původního areálu pivovaru a celý komplex by mohl být rekonstruován jako celek, přičemž získaný pozemek by bylo možné využít jako únikovou cestu, horní přístup k objektu pivovaru, a zároveň by byl nespornou výhodou při rekonstrukci,“ vzkázal místostarosta Jindřichova Hradce Radim Staněk (ODS). 

Návrh ale ještě musí schválit zastupitelé. Ti budou o případné koupi rozhodovat na jednání, které se uskuteční 27. dubna. Tam se k nápadu vyjádří také opozice.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jindřichův Hradec

Štítky Jindřichův Hradec, dům, prodej, Bedřich Smetana, pivovar, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelka nabízí městu za osm milionů dům, kde žil a učil se Bedřich Smetana  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.