Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Soud zakázal zadlužené firmě JHMD nakládat s majetkem bez vědomí správkyně

Krajský soud v Českých Budějovicích dnes zakázal předběžným opatřením firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) jakkoli nakládat s majetkem a penězi, aniž by souhlasila insolvenční správkyně Daniela Urbanová. Opatření navrhla správkyně. Podle soudu nakládá firma s majetkem nehospodárně. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma JHMD, která je v úpadku, s návrhem správkyně nesouhlasila, proti byl i prozatímní věřitelský výbor.

Soud již 3. února zakázal firmě samostatně nakládat s majetkem při jednáních nad částku 50.000 Kč. Nyní nesmí firma sama rozhodovat bez správkyně o žádných majetkových věcech.

„Soud má velké pochybnosti o počínání dlužnice (JHMD) ve vztahu k majetkové podstatě, péči o ní a uchování její hodnoty. Ekonomické vedení dlužnice a nakládání s jejím majetkem, respektive provozování jejího podniku nebylo a evidentně stále není hospodárné. S pravděpodobností blížící se jistotě vede k postupnému nezanedbatelnému zmenšování (majetku) a k evidentnímu poškozování věřitelů,“ uvedl v odůvodnění soudce Zdeněk Strnad. Urbanová v insolvenčním rejstříku uvedla, že firma jí nepředkládá přehled očekávaných příjmů a plánovaných výdajů.

Firma JHMD s návrhem Urbanové nesouhlasila. Argumentovala tím, že již od října do první části ledna měla dispoziční oprávnění v plném rozsahu insolvenční správkyně. Firma se také snažila seznámit správkyni s problematikou svých pohledávek. Vyplývá to z reakce firmy v rejstříku. S návrhem Urbanové nesouhlasil ani prozatímní věřitelský výbor. „Jednomyslně se usnesl, že nepovažuje za vhodné, aby dispoziční oprávnění přešla v plném rozsahu na insolvenční správkyni před případným prohlášením konkursu na majetek dlužníka,“ uvedli věřitelé v rejstříku.

Podle soudu ale provozuje firma podnik nehospodárně. Soud pochybuje o poctivém záměru firmy při navrhované reorganizaci. „Soud má za osvědčené, že dlužnice v dosavadním průběhu řízení stále neplní řádně své zákonné povinnosti. Čas pro záchranu úzkokolejky se objektivně krátí. (...) Soud nyní neučinil nic jiného, než že přidal k dlužnici další pár pozorných očí, které budou v každém okamžiku hledět tam, kam hledí dlužnice,“ argumentuje soudce Strnad. Soud se také bude znovu zabývat žádostí firmy o reorganizaci namísto konkurzu.

Budějovický soud zakázal firmě JHMD nakládat s majetkem nad 50 tisíc korun

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal firmě Jindřichohradecké místní dráhy samostatně nakládat s majetkem při jednáních nad částku 50 tisíc korun. Firma to bude moci dělat jen poté, co dá souhlas insolvenční správkyně. Soud tak vyhověl...

Firma JHMD je od loňského října v úpadku. Provoz vlaků v říjnu zastavila, protože nemá potřebná povolení. JHMD dluží kolem 360 milionů korun. Firma nemá na splácení dluhů. Argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy.

O provoz jindřichohradeckých úzkokolejek, tedy dvou tratí, které vycházejí z Jindřichova Hradce, projevila zájem brněnská firma Gepard Express. Náhradní autobusovou dopravu tam zatím provozují Jihočeský kraj a Kraj Vysočina.

JHMD vlastní a provozuje úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. Vlaky v minulých letech podle staršího vyjádření firmy přepravily ročně zhruba 400.000 cestujících. Dvě třetiny tratí jsou na území jižních Čech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JHMD

Štítky ČR, soud, železnice, firmy, insolvence, České Budějovice, JHMD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zakázal zadlužené firmě JHMD nakládat s majetkem bez vědomí správkyně  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.