Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za opravou rybníka se skrývá cesta mezi dvěma resorty, tvrdí ochránci přírody

V krajině České Kanady vzniká v současné době nový resort pro rekreanty. Nachází se nedaleko rybníka, který čeká revitalizace. Za tím je ale podle Českého svazu ochránců přírody skryté vybudování stezky. Ta by propojila dva areály investora Michala Šnobra, minoritního akcionáře firmy ČEZ. Úředníci s názorem ochránců přírody nesouhlasí.

Mnišský rybník se nachází na jihu Nové Bystřice v turisty oblíbené České Kanadě. Jeden resort tam již stojí, druhý nyní vzniká. Kromě toho se chystá revitalizace rybníka, který je přímo mezi oběma areály. 

V reakci na to zaslala médiím tiskovou zprávu novobystřická pobočka Českého svazu ochránců přírody. Text upozorňuje právě na plánovanou revitalizaci rybníka. 

„Na chráněné přírodní památce a evropsky významné lokalitě má dojít k odstranění tří pětin dřevin, aby tu mohla vzniknout 2,5 m široká cesta vysypaná 20 cm vrstvou štěrkodrti, která propojí nově budovaný hotel u golfového hřiště s golfovým ubytovacím resortem. Vše pod záminkou “revitalizace” a “opravy boční hráze”. Naprosto paradoxně vše financováno z ekologických dotací. Investorem je minoritní akcionář ČEZu, pan Michal Šnobr,“ tvrdí autoři tiskové zprávy, kterou redakci zaslal Jan Kopáček z Českého svazu ochránců přírody. 

Autoři textu podle svých slov chápou, že projekt může mít pro lokalitu Novobystřicka významný hospodářský přínos, zejména pro rozvoj turismu. Podle svazu by se však mělo myslet také na ochranu přírody a krajiny, protože v dané lokalitě žije celá řada vzácných a chráněných rostlin a živočichů.

„Součástí projektu jsou i opravy rybníka, proti kterým nic nemáme, ale právě širší opravy umožnily do projektu šikovně přidat i “golfovou cestu”,“ tvrdí autoři tiskové zprávy. 

Úředníci však nesouhlasí. Své stanovisko k věci vydal také Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje. Redakce ho má k dispozici.

„Uvedený záměr nemůže mít samostatně nebo ve spojení s jinými záměry a koncepcemi významný vliv na příznivý stav předmětu ochrany nebo celistvost evropsky významných lokalit a ptačích oblastí ležících na území v působnosti Krajského úřadu Jihočeského kraje,“ píše se v reakci na záměr rekonstrukce Mnišského rybníku.

Odůvodnění se pak odvolává mimo jiné na to, že při akci dojde ke zlepšení odtokových poměrů a zadržení vody v krajině. Z vytěženého sedimentu mají vzniknout dva ostrůvky. Kdy investice začne, není jasné, ale pracovat se bude v době vegetačnígho klidu. Odborník v něm také popisuje předpověď, podle které by mělo po rekonstrukci dojít k významnému nárůstu biodiverzity. Nejen proto odbor vylučuje, že by měl záměr významný vliv na stav či ochranu dané lokality.

Investorem areálu je společnost Amenity Resorts se sídlem v Praze. Jejím jednatelem je již zmíněný investor Michal Šnobr. Redakce společnost i jednatele Michala Šnobra kontaktovala, ten však věc odmítl komentovat. Ze staveniště však sdílí snímky na svém twitterovém účtu. Před nedávnem například vzkázal: „Bude to krásné, ale je to moje poslední novostavba v Česku. Nehodlám už se trápit a na realizaci čekat 10 let...“

Projekt Amenity Hotels & Resorts nabízí ubytování také na Lipensku, ve Špindlerově Mlýně či v Orlických Horách.

„Paradoxně má tento “golfový projekt” být financován z ekologických dotací, což potvrdil při jednání na místě i zástupce investora, Rybářství Kardašova Řečice s.r.o.,“ tvrdí svaz ochránců přírody. Redakce se dotazovala také této společnosti, odpověď na dotaz ale do vydání článku nepřišla. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, česká kanada, nová bystřice, rybník, příroda, amenity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za opravou rybníka se skrývá cesta mezi dvěma resorty, tvrdí ochránci přírody  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.