Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Novým majitelem likérky Fruko-Schulz se stal Český hospodářský holding

Novým majitelem jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz se stal Český hospodářský holding. Nahradil skupinu ruských akcionářů. Nový majitel vlastní 100 procent akcií. Ředitelem společnosti zůstává bývalý jednatel Josef Nejedlý. Fruko-Schulz chce pokračovat především ve výrobě alkoholických nápojů, ale chystá i nové produkty, řekl dnes ČTK Nejedlý.

Jednatelem jindřichohradecké společnosti se stal Radek Bukovský, který je majitelem Českého hospodářského holdingu. „Vlastní několik firem a zaměřuje se na strojírenství,“ řekl Nejedlý. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga drželi 90 procent společnosti. Zbylých deset procent patřilo Nejedlému, který je také prodal.

„Ve středu jsme transakci dokončili a nyní byla zanesena i do obchodního rejstříku. Posun je podle mě velmi radikální a pozitivní a mohl by otevřít prostor pro partnery, kteří o nás ztratili zájem kvůli tomu, že majitelé pocházeli z Ruska,“ uvedl Nejedlý.

Kvůli ruským majitelům ukončily s likérkou spolupráci e-shopy Mall.cz, Alza.cz, skončili i velcí odběratelé jako řetězec Ahold nebo firma Lagardere. Spolupráci ukončila i financující banka Moneta Money Bank, u níž byla likérka téměř 25 let.

Nejedlý uvedl, že ve firmě by se nic zásadního měnit nemělo. Týká se to i zhruba osmi desítek zaměstnanců, kteří v likérce pracují. „Svolal jsem si je a ujistil je, že vše pokračuje, a věřím, že nový majitel je pro nás pozitivní řešení,“ řekl ředitel.

Likérka navazuje na tradici firmy Moritz Schulz, jež ve městě od roku 1898 vyráběla ovocná a dezertní vína. Po znárodnění v roce 1948 spadal podnik pod skupinu Jihočeská Fruta. V roce 1993 vznikla společnost Fruko-Schulz. Nejznámějším produktem je jindřichohradecký rum s etiketou plachetnice. Jde o výrobek, jenž má na trhu tradici několik desetiletí. Likérka však dodává na trh i jiné alkoholické nápoje. „Chystáme rozšíření portfolia. Například bychom se rádi vrátili k výrobě sirupů, kterou jsme před lety na přání bývalého majitele opustili,“ řekl Nejedlý.

V roce 2022 skončila likérka ve ztrátě po zdanění 1,2 milionu Kč. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží měla 264,8 milionu, vyplývá z výroční zprávy. Za loňský rok čeká zisk kolem deseti milionů Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, Rusko, nápoje, alkohol, firmy, Fruko-Schulz, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým majitelem likérky Fruko-Schulz se stal Český hospodářský holding  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.