Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Radní řešili revitalizaci rybníku Vajgar. Cílem je snížit znečištění

Revitalizaci rybníku Vajgar řešili tento týden jindřichohradečtí radní. Záměrem projektu financovaného z grantového programu DANUBE4all je získání podkladů pro plánovanou obnovu ekosystému rybníka.

Podklady se mají týkat mimo jiné aktualizace údajů kvality, mocnosti a zdrojů vnosu sedimentu v rybníku. Řešit se mají také ideální technické úpravy stávajících odlehčovacích komor jednotné kanalizace, přepady jsou totiž do rybníka Vajgar zaústěny. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí města Karolína Bartošková.

„Jednotná kanalizace odvádí na ČOV odpadní splaškové a průmyslové vody, a v době srážek i vodu dešťovou, včetně splachu z komunikací a zpevněných ploch. Odlehčovací komory byly vybudovány v 70. - 80 letech 20. století. Účelem jejich osazení na jednotné kanalizaci je zejména hydraulická ochrana ČOV v době srážek. Komory nejsou vybaveny hrubým předčištěním a z toho důvodu jsou při srážkách i podstatným zdrojem látkového zatížení recipientu - rybníka Vajgar, vnosem rozpuštěných i nerozpuštěných látek,“ popsala.

Předmětem první veřejné zakázky, který je součástí programu DANUBE4all, je zadání zpracování návrhů technických úprav odlehčovacích komor zaústěných do rybníka Vajgar. K tomu má dojít tak, aby byl v co možná nejvyšší míře snížen objem znečištění.

„Jedná se o modelaci vhodných řešení pomocí matematicko-fyzikálních modelů pro hodnocení účinnosti a návrhu posouzení, které budou podkladem pro rekonstrukci a stavební úpravy objektů odlehčovacích komor,“ řekl starosta města Michal Kozár (ANO).

Do rybníka Vajgar je zaústěno celkem šest odlehčovacích komor. Rada města nakonec po projednání schválila návrh zadání veřejné zakázky malého rozsahu.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky rybník, vajgar, jindřichův hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní řešili revitalizaci rybníku Vajgar. Cílem je snížit znečištění  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.