Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie obvinila čtyři lidi z dotačního podvodu u Technologického parku v Písku

Policie obvinila čtyři lidi z dotačního podvodu kvůli stavbě Technologického parku v Písku. Obvinění svým jednáním údajně vylákali z operačního programu Podnikání a inovace 226 milionů korun. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí pět až deset let vězení, uvedla policie na webu.

Podle Radiožurnálu poskytlo ministerstvo průmyslu v roce 2013 dotaci firmě RG Group, u které není jasné, kdo ji vlastní. Policie stíhá obviněné na svobodě, věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. V případu jde o „Technologický park – energeticky efektivní budovy", který stojí v Písku v areálu bývalých Žižkových kasáren.

Obvinění měli podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje svým jednáním vylákat z programu Prosperita Výzva III celkem 226 milionů korun a dílem se měli pokusit vylákat proplacení dotace šest milionů korun. Program je z 85 procent financovaný Evropskou unií. „Obviněné osoby měly personálním propojením ovládnout jak 'zhotovitele' díla, tak 'žadatele' o dotaci a díky tomuto propojení měl 'zhotovitel' díla vystavovat 'žadateli' dotace doklady, jejichž obsah neodpovídal skutečnosti s ohledem na deklarovaná plnění. Následně takové doklady obsahující nepravdivé údaje měl 'žadatel' předkládat 'poskytovateli' dotace v rámci žádostí k proplacení dotace u jednotlivých etap," popsal způsob počínání obviněných Ibehej.

Obvinění si při zhotovení díla byli podle policie vědomi, že termín dokončení projektu technologického parku je ze stavebně-technologického hlediska neproveditelný ke dni ukončení projektu v roce 2015. Navíc údajně deklarovali předání a převzetí stavby, i když park nebyl dokončený.

Podle Radiožurnálu dosud není jasné, kdo firmu RG Group vlastní. Jediným dohledaným zástupcem je osmdesátiletá Milena Berendová, která ale říká, že o projektu nic neví. Podle dřívějšího zjištění Radiožurnálu se firma RG Group velmi zadlužila a budovu postavenou za dotační peníze využila, aby dluhy za více než 300 milionů korun zajistila. Mezi zajištěnými věřiteli jsou podle Radiožurnálu dvě firmy, které si nárokují 235 milionů korun a které jsou navzájem provázané – Datahit vlastní druhou jménem Stavby Jelínek. Jejich konečný majitel, firma Villagio Group, sídlí v daňovém ráji.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky krimi, policie, podvod, dotační podvod, Technologický park, Písek, Technologický park a.s., dotace, Český rozhlas 1 Radiožurnál, RG Group, a.s., Národní centrála proti organizovanému zločinu, projekt, Městské státní zastupitelství v Praze, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila čtyři lidi z dotačního podvodu u Technologického parku v Písku  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.