Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zničený dům v Lenoře jde k zemi. Bourání potrvá nejdéle do Vánoc

, aktualizováno 5. prosince 2019, 10:02

Dnes brzy ráno začalo v Lenoře na Prachaticku bourání bytového domu, který v říjnu zasáhl mohutný výbuch a požár. Bourání je rozděleno na dvě části a potrvá nejdéle do Vánoc. Při tragédii zemřel v říjnu jeden člověk a zraněno bylo devět lidí. Jedna osoba zůstává stále v nemocnici.

Bourání zničeného domu zajišťuje táborská firma Vitas. Ve výběrovém řízení ji vybral Jihočeský kraj, který práce zaplatí. „Demolice zatím probíhá bez komplikací. Je rozděleno na dvě části. Začínáme tou vzdálenější. Bourání bude probíhat na základovou desku, poté bude rozhodnuto, jestli půjde pryč i ta,“ popsal Jaroslav Vach z firmy Vitas.

Bourání je složité kvůli značně narušené statice domu. Pracovníci firmy nemohli do domu vstoupit předem a vyklidit ho. „Domy jsou na sebe napojené a nikdo neví, jestli jsou provázané. Neměly by být, ale nikdo to neví. Proto budeme muset obezřetně odlamovat kusy zdí a vše pozorně sledovat,“ uvedl Vach. Demolice domu by měla být hotová do Vánoc.

Výbuch a požár zcela zničil jeden obytný dům a další dva stejné domy poničil. Celkem 19 obyvatel muselo své bydliště opustit. Podle starosty mají všichni lidé ze zničeného domu náhradní bydlení. „Jsou buď u příbuzných nebo mají náhradní byty,“ uvedl starosta Antonín Chrapan.

Na pomoc lidem bylo uspořádáno několik sbírek. „S pomocí organizace ADRA se vybralo více než 2,7 milionu korun, které jsme rozdělili mezi lidi," uvedl Chrapan. Dalších více než půl milionu korun předal poškozeným Jihočeský kraj, který rovněž uspořádal sbírku.

Přesné příčiny a okolnosti tragédie policisté a hasiči zjišťují. Podle místních měl požár umíslně založit jeden z obyvatel domu, který při události zemřel. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Po říjnové tragédii stále zůstává v nemocnici v pražských Vinohradech jeden člověk s popáleninami. „Moc si přejeme, aby se uzdravil a vrátil se domů," uvedl starosta.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Lenora, výbuch, policie, krimi, demolice, dům, Vánoce, požár, okres Prachatice, Jihočeský kraj, ADRA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zničený dům v Lenoře jde k zemi. Bourání potrvá nejdéle do Vánoc  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.