Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Podvodníci okrádají lidi pomocí SMS kódů. Prachatičtí policisté evidují několik trestních oznámení

Policisté z Prachatic přijali několik trestních oznámení ohledně podvodného jednání na sociálních sítích. Poškození lidé přicházejí o stovky až tisíce korun.

„Pachatel, který se podvodně vydává za přítele poškozeného, buď zfalšuje profil někoho z jeho přátel ze seznamu, nebo do některého z profilů nezákonně prolomí heslo. Následně pod různými legendami oklame poškozené. Často to bývá legenda o soutěži, ve které, aby uspěl, potřebuje hodně SMS kódů. Tímto od důvěřivé osoby, která si „přítele“ neprověří, obdrží telefonní číslo a následně i SMS s PIN kódy, které potřebuje k uplatnění m-platby,“ popsala tisková mluvčí policie Martina Joklová. Podvodník se následně odmlčí. Podvedení lidé takto přichází o stovky až tisíce korun. 

Prachatičtí policisté doporučují větší obezřetnost na sociálních sítích. Lidé by si měli ověřit, s kým komunikují, obzvlášť v případě, když je někdo požádá o telefonní číslo. Je třeba si uvědomit, že lidé na internetu nemusí být těmi, za které se vydávají. 

„V žádném případě jakékoli kódy dalším osobám nesdělujte. V SMS zprávě vás na to upozorňuje sám mobilní operátor. Dále si SMS zprávy s kódy můžete nechat operátorem blokovat. Nedojde pak k žádnému vyúčtování a nebude nic strženo. Neznámý pachatel tak nebude mít možnost si nic zakoupit. V případě podezřelé komunikace kontaktujte policii,“ dodala mluvčí.    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, policie, SMS, Prachaticko, Prachatice, trestní oznámení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci okrádají lidi pomocí SMS kódů. Prachatičtí policisté evidují několik trestních oznámení  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.