Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prachatice zaplatí polovinu nájmu podnikatelům, kteří museli kvůli koronaviru zavřít

Prachatice zaplatí podnikatelům, kteří musí mít kvůli vládním koronavirovým omezením zavřeno, 50 procent nájemného. O druhou polovinu mohou živnostníci požádat stát. Stejně město podpořilo podnikatele na jaře. Kvůli dopadům covidové pandemie budou mít Prachatice příští rok zřejmě schodkový rozpočet. Odloží opravu letního kina nebo letního koupaliště Hulák. Radnice asi zruší letošní adventní program.

„Udělali jsme to jednoduše. Ti, kteří jsou zasažení nařízením vlády, je jim znemožněno podnikat a museli své provozovny nechat uzavřené, obdrží od města padesát procent (nájemného) a o druhých padesát procent si zažádají stát, takže to budou mít za nulu," řekl starosta Martin Malý. Ve městě se to týká několika desítek živnostníků po dobu, dokud neskončí vládní omezení.

Pandemie covid-19 ovlivní i rozpočet na příští rok. Některé plánované investice, jako opravu letního kina či koupaliště, radnice odloží. Dokončí ty, jež začaly letos, což je pro rok 2021 suma 15 milionů korun, a udělá opravy vodohospodářského majetku a bytů, tedy v oblastech, z nichž má město zaručené příjmy

„Když jsem viděl první nástřel rozpočtu, tak jsem se málem posadil. Chybí desítky milionů. U velikosti našeho rozpočtu 250 milionů korun - a z toho drtivou většinu požerou mzdy - je to prostě zdrcující," řekl Malý.

Do 14 dní město rozhodne, zda zruší adventní programy. Podle starosty je to pravděpodobné. Na prachatický advent a kulturní akce s ním spojené chodí stovky i tisíce lidí, na rozsvícení vánočního stromu až 2000 obyvatel. „A to je v tak velkém počtu (teď) nereálné," řekl Malý.

Prachatice, v nichž žije téměř 11 tisíc lidí, mají letos vyrovnaný rozpočet s výdaji 285,6 milionu korun a stejně vysokými příjmy. Město letos investuje 55 milionů Kč. Rozpočet kvůli koronaviru neměnilo.

Ohodnoť článek

Štítky Prachatice, město, podnikatelé, pomoc, koronavirus, COVID-19, rozpočet, oprava, Martin Malý, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice zaplatí polovinu nájmu podnikatelům, kteří museli kvůli koronaviru zavřít  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.