Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Prachaticích opravili část historického městského opevnění

V centru Prachatic opravili další část historického městského opevnění. Vybraná firma zrekonstruovala baštu na rozhraní zahrad domů v ulici Horní. Akce vyšla na více než půl milionu korun.

Opevnění se opravovalo během května a června. „Bašta je součástí středověké hradební zdi okolo historického centra města, jejíž průběžné údržbě se město dlouhodobě věnuje. Nezastřešená bašta otevřeného přibližně půlkruhového půdorysu dosahuje výšky vůči zahradě domu č. p. 149 zhruba 6 metrů, ze strany zahrady domu č. p. 137 cca 3,5 metru,“ informoval v tiskové zprávě Antonín Jurčo za odbor stavebně správní a regionálního rozvoje.

Šířka zdiva koruny činí zhruba 1,9 metru. Vybraná firma opravila hradební zeď z lícové i rubové strany včetně koruny zdi. Zároveň odstranila náletovou zeleň rostoucí ze zdi. 

Akce vyšla na téměř 580 tisíc korun, město na opravu získalo dotaci 50 tisíc korun od ministerstva kultury. „Majiteli zahrady domu č. p. 149 děkujeme za možnost provádět práce z jeho pozemku,“ dodal Jurčo. 

Městské opevnění v Prachaticích je dochované ze středověku. Vznikalo na přelomu 13. a 14. století. Na rozdíl od jiných měst na území České republiky nebyly prachatické hradby při rozvoji měst v 19. století strženy. Opevnění je chráněno jako kulturní památka. Některé z původních bašt se nedochovaly, jiné se zachovaly díky tomu, že byly přestavěny na obytné domy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prachatice

Štítky Prachatice, oprava, bašta, rekonstrukce, opevnění, investice, městské hradby, dům, zahrada, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prachaticích opravili část historického městského opevnění  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.