Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vlachovo Březí má obchvat za 181 milionů. Na dopravní stavby chystá kraj 10 miliard

Ve Vlachově Březí na Prachaticku už řidičům slouží nový obchvat. Ten uleví hlavně místním, kteří na významnou dopravní stavbu čekali. Celkem vyšla investice na 181 milionů korun včetně DPH.

„Je to další obchvat jihočeských měst a obcí, který se nám podařilo dotáhnout do konce a na který tady ve Vlachově Březí dlouho čekali. Slíbil jsem, že příprava dopravních projektů bude prioritou naší koalice, protože se na ně v Jihočeském kraji čekalo opravdu dlouho. Desítky let se o nich mluví a úplně připraveny zatím nebyly. My je postupně realizujeme a dnes stojíme na další otevřené stavbě,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Při stavebních prací vybraná firma vybudovala chodníky, sjezdy, stezky pro pěší a cyklisty, most, opěrné zdi či protihlukové stěny. Akce zahrnovala i další práce, jako jsou vybudování odvodnění silnice či přeložky kanalizace a vodovodu. Kompletně hotovo bude koncem listopadu, kdy dojde mimo jiné k napojení křižovatek. Řidiči však už obchvat mohou využívat. 

Celkové náklady byly více než 181 milionů včetně DPH. Stavební práce stály více než 163 milionů, projektová dokumentace, přeložky inženýrských sítí a výkupy pozemků pak dalších 17 milionů. Na akci přispěl také Evropský fond pro regionální rozvoj IROP částkou 139,4 milionů. Kraj pak zaplatil 40 milionů a město 1,3 milionu.

„Jsme rádi, že je obchvat v provozu a řidiči ho mohou využívat. Jsme spokojení, bylo to velké téma už radu let...Kromě jiného tu bylo několik rizikových míst, kterým se nyní auta vyhnou,“ řekl Budějcké Drbně starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun (Nezávislý). První aktivity spojené s výstavbou silnice začaly už v roce 2013. 

Při výstavbě obchvatu došlo i na standardní archeologický průzkum. „Obvyklé archeologické práce během stavby tentokrát přinesly zajímavé nálezy. Archeologové z Prachatického muzea prozkoumali pozůstatky osídlení z pozdní doby halštatské až časné doby laténské a dále pravděpodobně z pozdní doby laténské. Ze staršího období byly objeveny dvě mělké polozemnice (druh historické obytné stavby), z mladšího pak sídlištní jáma. Mezi nálezy převažuje keramika, dále byla získána mazanice (historický stavební materiál), přesleny a kamenný brousek,“ informovala Hana Brožková z odboru kanceláře hejtmana. Stopou po ještě starším osídlení z období mezolitu je ojedinělý nález kamenné štípané industrie, dodala.

„Jsem opravdu rád, že se podařilo dokončit stavbu, která znamená zklidnění dopravy v obci Vlachovo Březí. Taková investice má smysl a chceme v ní pokračovat. Dobrou zprávu mám však pro všechny Jihočechy. My jako Jihočeský kraj právě připravujeme rozpočet na příští čtyři roky. Na dopravní stavby je připraveno více než deset miliard korun. To je ohromná částka, ale už dnes vám mohu slíbit, že bude vynaložena účelně. Tedy tak, aby přinesla co největší užitek všem Jihočechům,“ uvedl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Jihočeský kraj je podle statistik úspěšný při čerpání dotací. Řekl to ředitel jihočeské pobočky Centra pro regionální rozvoj, které spravuje projekty IROP Petr Bouška. „IROP podpořil v posledním programovém období 51 silničních projektů v Jihočeském kraji. Přispěl částkou 2,37 miliardy korun, díky nimž se podařilo zrekonstruovat 219 km silnic, což je vůbec nejvíce z celé České republiky,“ sdělil v tiskové zprávě Bouška.

Kraj řeší obchvat Kaplice či Blatné  

Jihočeský kraj už řeší další obchvaty. „Teď například budeme zahajovat výběr dodavatele, který by měl stavět druhou část obchvatu Kaplice, dotahujeme přípravu obchvatu v Blatné a nedaleko odsud budeme připravovat obchvat v Husinci. Také dotahujeme všechny stavby, související s dálničním obchvatem Českých Budějovic,“ popsal hejtman Martin Kuba.

„Málokdo si uvědomuje, jak důležité je poctivě odvést už tu přípravu, jednat s vlastníky, vykupovat pozemky. Věnujeme se tomu poctivě a pozemky proměňujeme v dopravní stavby po kterých se dá jezdit,“ dodal.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Brožková / Jihočeský kraj

Štítky vlachovo březí, doprava, obchvat, jihočeský kraj, prachaticko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Výborně,vždycky dobře, vím co to je když se dokončí obchvat a když se od města odkloní drtivá většiny nákladní dopravy!!!!!U nás v Karviné to otevřeli letos v červenci a už po měsíci to bylo hodně poznat!

Úterý, 31. října 2023, 15:32Odpovědět

Vlachovo Březí má obchvat za 181 milionů. Na dopravní stavby chystá kraj 10 miliard  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.