Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mladý cizinec má na kontě přes devadesát podvodů. Přišel si na skoro půl milionu korun

Rozsáhlou trestnou činnost se v těchto dnech podařilo odhalit strakonickým policistům. Hlavním aktérem podvodů přes internet byl čtyřiadvacetiletý cizinec, který měl okrást minimálně devadesát lidí a přijít si tak na téměř půl milionu korun.

Na podvodníka upozornil strakonické policisty jeden z podvedených mužů. „Poškozeného v květnu loňského roku zaujal na prodejním portálu Sbazar inzerát o prodeji kamery v hodnotě 5 900 korun. S prodejcem začal komunikovat přes uvedený email. Po zaslání požadované částky na bankovní účet přestal prodejce reagovat a žádná kamera mu dodána nebyla,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Vyšetřováním začali policisté rozkrývat rozsáhlou trestnou činnost. Prozatím policisté vědí o devadesáti poškozených z celé České republiky, kteří si prostřednictvím inzerátu objednali elektroniku. „Dosud byla celková způsobená finanční škoda zjištěna okolo 470 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Během několika měsíců se kriminalistům podařilo dopadnou cizince z Ruska, který stál za všemi podvody. „Během vzájemné emailové komunikace se zákazníky se pachatel snažil na kupující působit důvěryhodně. Zasílal účtenky o zakoupení zboží se svým smyšleným jménem, dále zasílal kupujícím naskenovaný občanský a řidičský průkaz existujících lidí, který získal z dalšího podvodného jednání. K protiprávním jednáním používal několik mobilních telefonů a přes sto SIM karet různých operátorů. Získané finanční prostředky převáděl z bankovních účtů na virtuální měnu Bitcoin,“ upřesnila Nováková.

Na základě získaných informací čeká policisty zjišťování dalších podvodných jednání a poškozených osob. Jejich počet a způsobená škoda se podle policie s největší pravděpodobností ještě zvýší. V současné době jednání  čtyřyadvacetiletého cizince vyšetřují jako trestný čin podvodu.

„Kriminalisté doporučují všem, co s oblibou nakupují přes internetové inzertní portály, aby byli velmi obezřetní. Předem neposílali za zboží finanční hotovost a u inzerátů, ve kterých chybí identifikační údaje, jako je například telefonní číslo, a kupující uvádí pouze emailovou adresu, byli velmi opatrní,“ dodala mluvčí.

Foto pixabay.com

Štítky krimi, podvod, Strakonice, Česko, Rusko, Bitcoin

Mladý cizinec má na kontě přes devadesát podvodů. Přišel si na skoro půl milionu korun  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.