Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zachránili život muži, který sjel do rybníka. K nehodě je přivedla náhoda

Radek Macháček a Jan Procházka jeli loni v září do práce jinou cestou než obvykle. Dvojice mužů díky shodě okolností a své odvaze zachránila seniora, který u obce Mnichov na Strakonicku vjel do rybníka, kde se jeho auto začalo potápět. Oba dnes dostali ocenění Gentleman silnic.

Kolegové z práce jeli do práce okolo šesté hodiny ranní. Kvůli komplikacím na silnici a objízdné trase se rozhodli jet přes obec Mnichov nedaleko Strakonic. Tam jejich pozornost upoutala světla aut v rybníku. „Když jsme projížděli okolo rybníka, viděli jsme, že je tam auto. Zevnitř na nás mával člověk,“ vypráví osmačtyřicetiletý Jan Procházka

V autě seděl jednasedmdesátiletý řidič. Vozidlo rychle klesalo, a tak muži zavolali pomoc a poté se pustili do záchrany. Jako první šel do vody osmatřicetiletý Radek Macháček. „Muž seděl na místě spolujezdce, nevím proč. Bylo vidět, že je v šoku. Nemohli jsme otevřít dveře a ani pánovi uvnitř to nešlo,“ vypráví Macháček, jenž byl po krk ve vodě. 

Kousek od něj byl připravený jeho kolega s lanem. I přes veškerou snahu dveře nebylo možné otevřít. Zachránci nakonec vzali klíč na kola a tím rozbili zadní okno a poté i to na místě řidiče. Tudy se podařilo seniora vytáhnout ven. 

„Nebylo to nijak zvlášť složité, jen byl pán těžší, protože měl mokré oblečení. Když jsme ho vytáhli, byl rozrušený. Vzápětí ale dorazili záchranáři, kteří se o něj postarali,“ dodal Procházka, který se po záchraně lidského života ještě ten den vydal s kolegou do práce. 

Auto, které sjelo do rybníka u obce Mnichov. Foto: Policie ČR

Se seniorem se zachránci nesetkali, přes matku Radka Macháčka od něj ale dostali dárek jako poděkování. „Jsem rád, že to takhle dopadlo. Je pravda, že to je místo, kterým denně projede jen pár aut,“ připomíná šťastnou shodu okolností Macháček. 

Řidič sjel do rybníka. Z auta, které se potápělo, ho vytáhli dva muži

Velké štěstí měl dnes ráno jednasedmdesátiletý řidič, který sjel do rybníka v obci Mnichov na Strakonicku. Do studené vody totiž skočili dva muži, rozbili okénko a muže z auta vytáhli.

Oba muži si dnes ve Strakonicích převzali ocenění Gentleman silnic. „Oběma pánům patří velké poděkování. Bez jejich pomoci mohla mít tato nehoda tragický konec. Jejich pohotová reakce a statečnost by měly být inspirací i pro ostatní řidiče,“ dodává Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic. To je společný projekt Policie ČR a Generali České pojišťovny. Titul vznikl v roce 2004 a od té doby ho získalo více než 200 lidí po celé republice. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky strakonice policie, zachránci, gentleman silnic, rybník, auto, řidič, silnice, Jan Procházka, Mnichov, okres Strakonice, Strakonice, Policie České republiky, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránili život muži, který sjel do rybníka. K nehodě je přivedla náhoda  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.