Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakonický Dudák testuje nákladní vůz na elektropohon. Jako druhý pivovar v Česku

Strakonický pivovar Dudák testuje tento a příští týden v reálném provozu nákladní vůz na elektropohon. K rozvážce ho zkouší jako druhý pivovar v Česku. Náklady na provoz jsou nižší než u klasických spalovacích motorů,ale pořizovací cena vozu je výrazně vyšší. V ČR jsou v provozu zatím dva takové.

„Máme za sebou týden s nákladním automobilem na elektrický pohon. Náklady na provoz jsou nižší než u klasických spalovacích motorů, zvláště při dnešních cenách. Naopak pořizovací cena vozu je výrazně vyšší. Provoz auta je tichý, ovládání velmi jednoduché. Jedná se o test vozidla v reálném provozu, budoucnost a případnou spolupráci předvídat,“ uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Nákladní vůz na elektropohon váží 16,7 tuny, nosnost je 7540 kilogramů. Na jedno nabití ujede zhruba 250 kilometrů. Podle obchodního ředitele automobilky Volvo Trucks Vladimíra Skláře jsou v Česku v provozu zatím dva takové typy.

„Největší přínos je jednoznačně v tichém a bezemisním provozu, což oceníme zejména při provozu ve městě a v obytných zónách. Dále výrazně nižší hladina hluku v kabině a oproti standardnímu vozu se spalovacím motorem žádné vibrace. To po zkušenostech s prvními uživateli eliminuje únavu posádky a přispívá k větší bezpečnosti na silnicích,“ přiblížil Sklář. První nákladní vůz na elektropohon předala automobilka zákazníkovi v ČR loni. Vozy jsou podle Skláře vhodné pro svoz odpadu nebo distribuci.

Strakonický Dudák, jediný český pivovar, jejž vlastní město, v roce 2020 uvařil 51.946 hektolitrů. Předloni skončil ve ztrátě po zdanění 1,1 milionu korun při obratu 84,1 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Pivovar má zhruba 60 zaměstnanců.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308. Várečné právo pak získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. Pivovar vznikl v roce 1649. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice si na koupi vzala úvěr, ročně splácí 3,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Pechoušek TS Lipensko

Štítky ČR, energie, automobil, pivo, Strakonice, Dudák, pivovar, Česko, nákladní vůz, spalovací motor, Volvo Trucks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonický Dudák testuje nákladní vůz na elektropohon. Jako druhý pivovar v Česku  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.