Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čáp se chytil do nastražené železné pasti, dva dny trpěl a nakonec přišel o nohu. Případem se už zabývá policie

, aktualizováno 11. dubna 2023, 21:20

Libor Šejna z jihočeské Záchranné stanice živočichů Makov řešil v pátek další případ, kdy se v nesnázích ocitl chráněný druh ptáka. Tentokrát vyrážel na pomoc čápovi bílému. Ten se u rybníka nedaleko Radomyšle na Strakonicku chytil do železné pasti, kterou tam někdo nastražil. Čáp zde dva dny trpěl a nakonec o nohu bohužel přišel. Navíc teď není vůbec jisté, že přežije. Případem se už také začali zabývat policisté, vypátrat pachatele ale nebude lehké.

Nejdřív orel, teď čáp

Před několika týdny dospělý samec orla mořského, teď čáp bílý. Libor Šejna ze Záchranné stanice živočichů Makov tento pátek vyrážel na pomoc dalšímu chráněnému druhu ptáka. Na rozdíl od orla mořského bylo ale v tomto případě zcela jasné, co zranění ptákovi způsobilo. Chráněný čáp se totiž u rybníka nedaleko Radomyšle na Strakonicku chytil do jedné ze dvou nastražených železných pastí, které zde byly podle Šejny původně zřejmě nalíčeny na dalšího chráněného živočicha – vydru říční. Čáp navíc podle stavu rány v železech trpěl přibližně dva dny, než si jej všimli kolemjdoucí a zavolali na stanici.

Na stanici v Makově mají neobvyklého pacienta. Léčí zraněného samce orla mořského, který přišel o křídlo

Na začátku tohoto týdne přijala jihočeská Záchranná stanice Makov opravdu neobvyklého pacienta. U Protivína na Písecku se díky kolemjdoucím nálezcům podařilo odchytit zraněného dospělého samce orla mořského. Dravec měl vážně poraněné křídlo,...

„Další nastražená železa byla hned pod hladinou na kraji v rybníce, téměř jistě byla past nalíčena na chráněnou vydru říční. Malý rybník je hned na okraji obce kousek vedle silnice. Snadno se tam třeba při stříhání proutí na pomlázku mohly chytit i děti,“ zdůraznil ve svém příspěvku na sociálních sítích Libor Šejna a poukázal tak na další aspekt takového jednání a závažnost celé situace.

Čáp byl ihned po odchytu odvezen na specializovanou kliniku v Kralupech nad Vltavou, kde jej podrobili operaci. Vážně poraněnou nohu se ale již veterinářům bohužel nepodařilo zachránit a museli ji tak zvířeti amputovat. Zraněný čáp v tuto chvíli zůstává na klinice a není vůbec jisté, zda přežije. Celou záležitost mimo jiné řeší i policie. Pokud se podaří vypátrat pachatele, který pasti ve volné přírodě nastražil, hrozí mu podle zákona za pytláctví až dva roky vězení.

Je to šílené, napsala na Instagram Dagmar Havlová

O osudu zraněného čápa informoval Libor Šejna v sobotu dopoledne také na sociálních sítích. Například na instagramovém profilu Záchranné stanice živočichů Makov, který v současnosti sleduje přes 40 tisíc lidí, na příspěvek během několika hodin zareagovaly téměř čtyři tisíce lidí. Pod příspěvkem se ihned zvedla vlna nesouhlasu a odporu k tak bezohlednému a krutému činu. Mezi téměř čtyřmi sty komentáři se objevil například i vzkaz od bývalé první dámy a herečky Dagmar Havlová. „To je šílené, policie musí chytit pachatele. A do želez!“ napsala.

Kdo pasti na místo nastražil zatím není jasné, stejně jako to, jestli se nakonec podaří policistům pachatele vypátrat. „Policisté na místě past s dalšími důkazy zajistili. Případ tak pravděpodobně budou prověřovat pro podezření z možného týrání zvířat,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Libor Šejna při záchraně čápa, který se chytil do nastražené železné pasti

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Šejna

Štítky policie, rybník, živočichové, okres Strakonice, Radomyšl, Makov, Dagmar Havlová, Libor Šejna, čáp, pták, zvíře, chráněný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Zase nějaký myslivec nebo rybníkář. Kdo jiný straží železa na lišku nebo vydru.

Pondělí, 10. dubna 2023, 23:16Odpovědět

Iveta Válková

Toho haj--a který nastražil železa bych do nich nacpala taky. A hádejte co by železa scvakla. A ještě někde daleko aby nebylo slyšet jak ječí, zmetek jeden.

Neděle, 9. dubna 2023, 15:56Odpovědět

Mira Glőckner

No když se vyjadřuje Dášenka o tom, koho má policie chytit nehledě na tuto jistě smutnou skutečnost, je to k zamyšlení. Co takhle si připomenout, jak její ségra u Čebína na brněnsku spěchala v bavoráku tak, že přejela přes dvě plný čáry a v protisměru smetla rodinu na výletě ve staré Škodovce. Výsledek: matka a jedno dítě mrtví, otec a druhé dítě zmrzačení, starší Veškrňka takřka bez trestu! Jen na hradě se tehdy možná trochu rychleji ráčkovalo ...

Neděle, 9. dubna 2023, 09:41Odpovědět

Čáp se chytil do nastražené železné pasti, dva dny trpěl a nakonec přišel o nohu. Případem se už zabývá policie  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.