Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ze záložní jednotky už za rok k profesionální armádě. Ve strakonické jednotce běžný scénář

Doby, kdy se strakonická jednotka aktivní zálohy potýkala s nízkým zájmem veřejnosti, jsou minulostí. Její kapacita je nyní zaplněna téměř z jedné poloviny a zájemci o službu v armádě navíc stále přibývají. V poslední době se jednotce také daří lákat nové uchazeče o profesionální službu v armádě.

Srdcaři a vlastenci

Většina příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku záložní jednotky ve Strakonicích jsou podle armádních představitelů lidé, kteří mají o svém poslání jasno. To mimo jiné při své nedávné návštěvě strakonické jednotky v Oldřichově potvrdil i vrchní praporčík Vzdušných sil Armády ČR štábní praporčík Josef Peterka.

„Jsou to skutečně srdcaři, kteří vědí, proč tu jsou. Chtějí na sobě pracovat, učit se a zlepšovat se. Zároveň to jsou týmoví hráči,“ chválil Peterka.

A nejen to, i současné dění ve světě je možná jeden z důvodů, proč se stavy jednotky v poslední době daří úspěšně naplňovat. Aktuálně je kapacita pluku naplněna téměř z poloviny, zájem veřejnosti zkusit si, co obnáší práce v armádě je prý značný.

„Řada z těch lidí jsou vlastenci, kteří službu v aktivní záloze vnímají tak, že v případě potřeby jsou k dispozici pomoci této zemi. Ať už v případě ohrožení státu, nebo například živelních pohrom,“ naznačil nadporučík a velitel strakonické jednotky záložáků Michal Štoural.

Zpestření výcviku

Armáda se snaží zájem veřejnosti podpořit také atraktivním způsobem vedení výcviku. Vedle běžných úkolů záložních jednotek, kterým je především strážní činnost, se instruktoři snaží zapojit i některé další specifické druhy výcviku.

„Příkladem může být boj v zastavěné oblasti, jehož základní principy se instruktoři snažili záložákům letos v únoru předat během výcviku v Boleticích. Vojáky v záloze se ale snaží připravit i na přezbrojení, které je čeká. Proto je také nedávno seznámili se schopnostmi útočných pušek CZ 805 Bren A1, které nahradí samopaly vzor 58, jež záložní jednotky zatím používají,“ uvedla tisková mluvčí 25. protiletadlového pluku Jana Samcová.

Díky tomuto přístupu a správné motivaci příslušníků záložních jednotek se pak také daří lákat více zájemců o profesionální službu v armádě. Někteří strakoničtí záložáci se již po roce výcviku rozhodnou, že se stanou profesionálními vojáky.

Profesionálem už za rok

„Služba v armádě mě vždycky lákala, ale nebyl jsem si jistý a nedokázal jsem si přesně představit, co mě čeká. Hodně mi v mém rozhodnutí pomohlo to, že jsem se při výcviku dostal do kontaktu s profesionálními vojáky. Díky nim jsem získal konkrétnější představu, co mě jako vojáka z povolání bude čekat,“ přiblížil svou cestu k profesionální armádě jeden ze strakonických záložáků, který již brzy bude oblékat uniformu v profesionální armádě.

Podle Štourala mnoho lidí volí podobný postup a vstupuje do aktivní zálohy zpočátku s tím, že si chce vojenskou službu jen vyzkoušet. Teprve pak učiní rozhodnutí stát se příslušníky profesionální armády. Takový proces může podle něj trvat třeba i jen jediný rok. „Několik našich vojáků, kteří jsou jen rok v aktivní záloze, přejde v nejbližší době k profesionálním jednotkám strakonického útvaru. Doplňujeme tak i volná místa v řadách profi vojáků a jednotku aktivní zálohy zároveň zase doplní noví příslušníci,“ uzavřel Štoural.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 25. protiletadlový pluk Strakonice

Štítky armáda, Josef Peterka, Armáda České republiky, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze záložní jednotky už za rok k profesionální armádě. Ve strakonické jednotce běžný scénář  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.