Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kredity za vstup do aktivní zálohy? Mládeži neuškodí trocha disciplíny, říká student

Strakonický rodák Ondřej Šimek studuje práva, zároveň také vstoupil do aktivní zálohy. Za cvičení nově Univerzita Karlova nabízí kredity. Jihočech Šimek si zkušenost pochvaluje. Základní vojenskou přípravu by si měl vyzkoušet každý, říká.

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy od nového akademického roku nabízí studentům kredity za účast na cvičeních aktivní zálohy.

„Nebude to jediný důvod, proč by někdo vstupoval do aktivní zálohy, ale může to motivovat studenty, kteří o tom již dříve uvažovali,“ myslí si Ondřej Šimek, dvaadvacetiletý student Právnické fakulty, který je zároveň členem strakonické jednotky aktivní zálohy. O novince informoval strakonický 25. protiletadlový raketový pluk v tiskové zprávě.

Od vstupu do aktivní zálohy si slibuje nové zkušenosti. „Základní vojenskou přípravu by si měl vyzkoušet každý, zejména v dnešní době,“ tvrdí Šimek. 

„Je to jiné, než v civilu a myslím, že současné mládeži vůbec neuškodí, když získá trochu disciplíny,“ pokračuje student. Rodina i kamarádi jeho rozhodnutí podpořili. Radost z toho neměla pouze babička, přiznává s úsměvem Šimek. 

Během výcviku – stavění masivního končetinového krvácení pomocí turniketu. Foto: Jana Samcová

Ten zároveň přiznává, že skloubit studium a výcvik je někdy náročné. Nyní nastupuje do čtvrtého ročníku práv na Univerzitě Karlově. 

Fakulta sociálních věd nově nabízí volitelný předmět, za který je možné získat kredity. Aby student předmět splnil, musí absolvovat alespoň sedm dní výcviku jako člen aktivní zálohy. Předmět si mohou zapsat i studenti z ostatních fakult Univerzity Karlovy.

Podle Šimka to může motivovat studenty, kteří již o vstupu do aktivní zálohy uvažovali. „Kredity navíc jistě ocení studenti prvních a druhých ročníků. Mohou si vytvořit tzv. kreditový polštář, který jim může pomoci přehoupnout se přes první dva roky studia, jež patří mezi nejtěžší,“ popisuje.

Ondřej Šimek pochází ze Strakonic. Je mu 22 let. Je bývalý absolvent strakonického gymnázia a nyní studuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Samcová

Štítky voják, armáda, aktivní záloha, strakonice, kredity, univerzita karlova, praha, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kredity za vstup do aktivní zálohy? Mládeži neuškodí trocha disciplíny, říká student  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.